Иван Звездев ще готви рибена чорба на Никулден в центъра на Николаево

272
Най-големият рибарник в България с площ от близо 320 ха е разположен край град Николаево (снимката е на Александър Иванов)

Рибена чорба в казан с обем от 250 литра ще сготви за Никулден (6 декември) насред центъра на Николаево шеф-готвач Иван Звездев, съобщиха в аванс организаторите от местната община. По думите им за празничния курбан щели да бъдат използвани над 150 кг различни риби от най-големия в страната изкуствен водоем (320 ха площ) край Николаево (в което живеят малко над 3 700 души. Част от „материала“ ще бъде осигурен от участниците в състезанието за ученици по спортен риболов, а специалната рецепта ще дадат активисти на местното читалище „Васил Левски-1923 г.“, които ще представят оригинална никулденска трапеза.

Някогашното селце Ешекчии (Магарево) е било кръстено на руския княз Николай Романов веднага след освобождението на България от турско робство и оттогава местните празнуват на 6 декември

Преди да бъде осветена чорбата, жителите на града ще се поклонят пред паметниците на фелдмаршал княз Николай Романов (1831-1891), чието име носи селището (познато като Ешекчии (Магарево) през епохата на отоманското робство) и на историка академик Николай Генчев (1931-2000). Водосвет и празнична литургия, на която ще бъдат осветени стотици никулденски пълнени с орехи шарани, ще бъдат отслужени в открития през далечната 1897 година храм „Свети свети Кирил и Методий“.

Николаево е обявено за град по повод 100-годишнината от освобождението на България, няколко години по-късно родената в село Шейново, но преселила се там поетеса Минка Банева пише стихотворението „Здравей, градче“, избрано за химн от жителите.

Христо ДИМИТРОВ