За 115-годишнината си старозагорският музей показва уникален орден на политзатворник

251
Кураторът на изложбата Райна Антонова пред витрината с ордена и вещи на Димитър Влайчев

Уникален орден за граждански заслуги, връчен посмъртно на близките на отдавна починал политически затворник, ще покаже за пръв път на 14 май старозагорският Регионален исторически музей, който чества 115-годишнината от учредяването си.

Орденът е бил връчен през 2014 година от президента Росен Плевнелиев на наследниците на Димитър Влайчев (1924-1972), който успява да прокопае тунел от килията си в старозагорския затвор и да избяга заедно с трима съкилийници на 21 април 1972 година, но по-късно е открит и застрелян уж при опит за бягство. При откриването на изложбата се очаква съпругата на жертвата Златка, която живее в Града на липите, да разкаже спомени за него. Наскоро към отличието и указа тя прибавила джобния часовник и обувките на Влайчев.

Паметливи старозагорци припомнят, че през 2016 година в прокуратурата е бил подаден сигнал с искане за разследване около смъртта на Димитър Влайчев и избягалия с него Невзат Ниазиев, но и до ден днешен няма данни това да се е случило.

Според съдебно-медицинските протоколи затворникът е починал следствие инфаркт.

Близо 200 експоната ще бъдат представени на юбилейната изложба, повечето са получени като дарения през последните 5 – 6 години, припомня кураторът Райна Антонова.

Христо ДИМИТРОВ