За цял пленарен ден разправии депутатите приеха само заглавието на Изборния кодекс

160

ДПС и БСП извадиха данни за машинации, ПП се опитаха да осуетят гласуването

За цял работен ден депутатите приеха само заглавието на Изборния кодекс на второ четене. Дебатите продължиха повече от 4 часа, а заседанието завърши с напрежение в пленарната зала, както и започна. „Продължаваме промяната“ опитаха и на финала да осуетят гласуването на наименованието на закона, както в началото на пленарния ден, прeдаде dir.bg.

Довчерашните коалиционни партньори Корнелия Нинова и Кирил Петков размениха остри реплики, а от ДПС и БСП извадиха писмени данни за различни разминавания между окончателния брой гласове, отбелязани в протокола на СИК и отчетени от машинния вот. Пръв писмените доказателства показа от трибуната Мустафа Карадайъ.

Той даде само два от примерите, с които партията разполага. При 229 контролни разписки от секция в Трявна и точно толкова подписа в избирателния списък, потвърдените гласове от машинното гласуване са 227. При този случай ощетената партия е била ГЕРБ, каза лидерът на ДПС. В друга секция при 349 броя контролни разписки и 349 подписа, потвърдените гласове са били 350, с един повече, в полза на „Продължаваме промяната“.

„Въпросът е, имайки фактите и съмнението, вече няма как да има доверие в окончателния резултат. Нашата задача е да намерим онази формула, че да има доверие в окончателния резултат и всички български граждани да могат да гласуват“, заяви Карадайъ.

След него и соцлидерката Корнелия Нинова показа данни от протоколи в няколко различни градове на страната. В едната секция машинният вот отчел 166 гласа, а по протокол били записани 168. В протокол в Габрово машината извадила 227 гласа, а в протокола се оказали 229. В Благоевград резултатът от машината показал 264, а по протокол били записани 261. Нинова заключи, че става въпрос за разминаване от няколко гласа. „Но 12 хиляди секции по пет гласа какво правят? 60 000. А това какво е? Почти една парламентарна група?, възкликна соцлидерката. „Нашата битка е за справедливо отчитане на гласовете и тук да седят тези, които е избрал българският народ, а не онези, които разнасят флашките“, заключи тя. „Къде изчезна социалният и антикорупционният облик и изведнъж в смисъл на съществуването на държавата се превърнаха флашките?“, попита тя.

Нинова огласи и разговор между нея, бившия премиер Кирил Петков и министъра на електронното управление Божидар Божанов, проведен в Министерския съвет, когато споделила съмненията си за машините и настоявала да се върне хартиената бюлетина.

Кирил Петков се съгласил с думите „добре, ще въведем хартиената бюлетина, ама дайте да го направим за над 60-годишните, за да си приберете вашия електорат“, цитира го Нинова от трибуната. Божанов пък признал „да“, в отговор на въпроса й дали има теоретична възможност да се манипулират машините.

От „Продължаваме промяната“ отвърнаха на атаката на соцлидерката с напомняне, че в нейната група има хора, които са против връщането на бюлетината, а залата започна да скандира „Божанков“. Кирил Петков пък потвърди за разговора с Нинова преди месеци. „Когато водихме този разговор, имаше ваши депутати, които казаха, че това е предпоставка за корупция“, каза той за бюлетината. „Знаехме, че това ваше предложение не може да мине заради хора със съвест във вашата група. Имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия“, репликира Кирил Петков. И отвърна на атаката с атака. „Но ако си правим цитати кой какво е казал, вие много добре знаете кой е казал – ще гласувам и с ГЕРБ, и с ДПС, и с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутата“, каза той, визирайки Нинова.

„Освен с процедури, и с лъжи политика не се прави. Никой не е чувал думите в тази зала „ще гласувам и с дявола, за да имам 15 депутата повече“. Все в БСП сте се огледали. Шест години някой се опитва някой се опитва да ми овладее ПГ и партията, недейте и вие, аматьори сте в тая посока“, обърна се към ПП Корнелия Нинова.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ пък възрази срещу езика на ПП и ДБ по повод хартиените бюлетини

На финала на заседанието депутатите от ПП се възпротивиха на гласуването на заглавието на законопроекта и отново наскачаха от местата си. Аргументът им бе, че има много записани за изказвания. Росен Желязков опонира, че от ПП е имало само едно изказване и над 50 процедури. Гласуването се проведе, заглавието беше прието, а Никола Минчев заяви, че гражданите ще бъдат отказани да гласуват „не от хартия или бюлетина“, а от неумението на партиите да ги мотивират.