Задигнаха част от покрива на бившето АГ в Стара Загора

3743
Изоставената 6-етажна сграда в центъра на Стара Загора, в кръгчето с просто око се вижда задигнатата скъпа покривна медна ламарина

Десетки квадратни метра медна ламарина са задигнати от покрива на 6-етажната сграда на бившия АГ-комплекс в центъра на Стара Загора, която стои необитаема след пребазиране на отделението в основния корпус на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. На няколко сигнала, подадени от граждани, са реагирали полицаите от старозагорското Първо РУ, задържани са неколцина мургави апаши, които мъкнели скъпия материал с колички, за да го продадат за скрап, установи репортерската ни проверка. Последният „удар“ е бил преди броени дни, тогава е изчезнало покритието откъм южната фасада. С риск за живота си крадците са използвали прозорците на последния мансарден етаж най-вероятно през нощта.

Сградата, която е една от емблематичните за Града на липите, е собственост на УМБАЛ „Киркович“. Повече от година в Министерството на здравеопазването, принципал на болницата, отлежава предложението на Община Стара Загора сградата да бъде прехвърлена на Общината. Срещу данъчна оценка от 6 млн. лв. местната власт е предложила свои терени и прихващане на 2 млн. лв. дълг на УМБАЛ „Киркович“ за местни данъци и такси. По идея на кмета Живко Тодоров след ремонт в бившия АГ-комплекс могат да бъдат събрани общинските ДКЦ-та, за да бъдат облекчени гражданите в достъпа си до здравни услуги. До момента обаче няма положителен отговор от МЗ въпреки водените нееднократни разговори с всички досегашни министри на здравеопазването и тяхното принципно съгласие по темата.

Ако обаче не бъдат спрени набезите на крадците и не се извърши спешен ремонт на покривната конструкция, само след 2-3 месеца ще бъдат нанесени непоправими поражения, коментират местни специалисти от Града на липите.

Медията ни припомня, че това не е първото посегателство върху емблематичната сграда. През 2019 г. в РУ“ Полиция“ – Стара Загора, при опит да бъде открадната медна ламарина от покрива на АГ-комплекса беше образувано досъдебно производство срещу три малолетни ромчета. То обаче беше прекратено заради възрастта им, но явно някои по-големи от тях са успели да оглозгат част от покрива.

Христо ДИМИТРОВ