Задигнаха бюст на знаков възрожденец от Енина

539
Паметникът на архимандрит Онуфрий Хилендарски в родното му село при откриването през 2014 година

Тежащ над 100 килограма бронзов бюст на архимандрит Онуфрий Хилендарски е бил задигнат от неизвестни крадци на скрап от улица в центъра на казанлъшкото село Енина.

Липсата на творбата, дело на скулптора Велин Дечков, е установена рано сутринта на 24 юни, според криминалистите бюстът е бил измъкнат от постамента през тъмната част на денонощието предния ден.

Бюстът на възрожденеца бе тържествено открит на 1 ноември 2014 година, той е поставен в близост до сградата на училището, основано от него в родния му дом преди два века. В него монахът, роден със светското име Богдан Минков, обучавал на четмо и писмо будните деца, които идвали не само от селото и от град Казанлък, а чак от Стара Загора, Габрово, „Етъра“ и други населени места. Според изследователите Онуфрий Хилендарски като син на селски свещеник е бил изключително скромен човек, затова за него няма оставени много свидетелства.

Дори датата на неговото рождение и на смъртта му не станали известни на потомците. Знае се, че три пъти е бил предлаган за митрополит на Стара Загора, както и че е бил за известно време монах в Хилендарския манастир, където е починал.

Историците припомнят, че той е написал на български и гръцки език писмото до султана за изграждането на храма „Свети Стефан“ (Желязната черква) в Истанбул, той е бил и първият служил в първоначалния параклис.

За изработването на бюста на Онуфрий Хилендарски ваятелят използвал една-единствена запазена литография с образа на възрожденеца. За направата му местните жители събраха тогава над 9 000 лв. дарения.

Христо ХРИСТОВ