Заболяване на адвокат отложи за пореден път „брадясалото“ дело за убийството на Боньо Фаса

523
Обвиняемата Мария Гиздева (вдясно) е на свобода без никакви ограничения и до сега не е пропускала заседание по НОХД No 464/2018 от описа на Старозагорския окръжен съд

Заболяване на адвокат отложи за пореден път дело за убийство отпреди 6 години в Стара Загора, обвиняема по което е Мария Гиздева, тогава ученичка от местната Търговска гимназия. Няма нова насрочена дата, защитникът на Гиздева предполага, че то ще се гледа след съдебната ваканция наесен.

Казусът е от 25 юли 2016 година, когато в дома си на старозагорската улица „Чая“ No 44 издъхва от остра кръвозагуба в резултат на срязана с нож аорта на дясното бедро криминално проявеният и многократно осъждан Богдан Динев (Боньо Фаса). Денонощие по-късно, придружава от адвокат, в полицията се предава извършителката – 18-годишната ученичка Мария Гиздева, която прави частични самопризнания за случилото се в дома на 62-годишния рецидивист.

Три дни по-късно тийнейджърката излиза на свобода срещу парична гаранция от 500 лв. Образуваното досъдебно производство прераснало в наказателно дело две години по-късно.

По него девойката има повдигнати две обвинения: за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на жертвата чрез използване на открадната дебитна карта.

Делото по искане на Гиздева се гледа при закрити за медиите врати, на няколко пъти то „зацикля“ по различни причини, сред които заболяване на съдия, искания за допълнителни експертизи и др. Според запознати с хода му разкриват, че до сега са били разпитани 18 от първоначално обявените 59 свидетели и множество експерти, в това число психиатри.

Като граждански обвинител по делото е конституирана дъщерята на Динев – Изабел, но все още не е уточнена претендираната сума за неимуществени щети.

Христо ХРИСТОВ