Емил Христов за оттеглянето на „червените“ кметове от УС на НСОРБ:Решението е взето под политически натиск от ръководството на БСП

386

ГЕРБ определи като нелепи изтъкнатите от БСП доводи, с които представителите на социалистите в УС на Националното сдружение на общините (НСОРБ) решиха да го напуснат. Припомняме, че решението беше взето по време на среща на кметовете на левицата с ръководството на БСП на 12 февруари. От БСП обявиха, че от разпределените 146 млн. лв. бюджетен излишък 98 млн. лв. са отишли в общините на ГЕРБ, 25 млн. са били дадени на ДПС, 17 милиона – на общини с кметове от други политически сили, и едва 4 милиона – за общини, ръководени от левицата. Според „Позитано“ 20 „разпределението на излишъка е част от целенасочената политика на правителството да ощетява кметовете на БСП“.

Пред „Старозагорски новини“ зам.-председателят на парламента Емил Христов, който до преди 2 години беше зам.-председател на Националната асоциация на председателите на общинските съвети и председател на Постоянната комисия по регионална политика към НСОРБ, коментира, че решението на кметовете на БСП е взето под политически натиск от страна на ръководството на партията. „Ръководството на Сдружението не работеше политически. И в тази сфера БСП прояви себе си. Социалистите нямат кметове в нито един областен град. Те имат представители в средни и малки общини. ГЕРБ към момента управлява 3/4 от населението на страната. Нормално е там, където са съсредоточени по-голяма част от хората, да бъде съсредоточен и по-голям финансов ресурс. ДПС също имат достатъчно общини. Ето защо смятам, че разпределението на средствата е справедливо и преди всичко целесъобразно“, заяви Христов.

Срещата на „червените“ с ръководството на БСП на 12 февруари, когато беше взето решението да напуснат УС на НСОРБ, въпреки че средства за общините бяха разпределени още преди Коледа м.г.

Според зам.-председателя на НС до момента Националното сдружение на общините е работело напълно нормално. Той бе категоричен в прогнозата си, че стъпката, предприета от кметовете на социалистите, ще постави ръководените от тях общини в трудна ситуация. Емил Христов все пак призова да не се стига до крайни действия. „Напускането на УС на сдружението е едно, а да се напусне изцяло самото сдружение, е нещо много по-сериозно и то става с решения на местните парламенти. Подобно действие би поставило тези общини в много трудна ситуация. Това е политически недалновидно решение.“

Старозагорският депутат на ГЕРБ прогнозира, че полемиката ще влоши допълнително комуникацията между политическите сили на местно и национално ниво. Той определи като деструктивни действията на левицата и подчерта, че ГЕРБ ще продължи да търси диалога. „Очакванията ни са, че предстоящите избори ще бъдат натоварени с негативен заряд. Ние обаче ще продължим да апелираме за позитивна кампания, която да води към нормалност в отношенията както между политическите сили, така също и между техните симпатизанти. Не бива да разделяме хората на партиен принцип“, заяви Христов.

Живко ИВАНОВ