Екстрадират в Норвегия издирван за тероризъм студент в Стара Загора

387

Състав на Окръжен съд – Стара Загора, реши да бъде екстрадиран в родната му Норвегия 21-годишен студент от Медицинския факултет на Тракийския университет, който е обвиняем там за подготовка на терористично нападение.

Айоб Мир Кхан беше задържан при специализирана акция на ДАНС на 31 май след обиск в квартирата му на старозагорската улица „Чая“ 52. На следващия ден бе взето решение той да остане за постоянно в ареста. Акцията бе проведена в изпълнение на европейска заповед за задържане, подписана от норвежкия прокурор Ян Глент. Пред журналисти от специализираната прокуратура обясниха тогава, че срещу Кхан в родината му се води разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм. При задържането му били иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност. По категоричен начин обаче било установено, че дейността на младия мъж не обхващала нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

Норвежецът е записал редовно платено чуждоезиково обучение по хуманна медицина в Стара Загора миналата есен и имал един редовно заверен семестър, установи репортерската ни проверка.

Петър ХРИСТОВ