Екип на Спасителния център пусна на свобода 5 бели щъркела край Опан

2548
Доброволците (отляво надясно) Яна Андонова, Алиан Вълчев и Милица Иванова, и д-р Руско Петров малко преди да бъдат прегледани щъркелите вчера сутринта

5 бели щъркела бяха пуснати на свобода вчера от екипа на Спасителния център за диви животни към „Зелени балкани“. Акцията се състоя на язовира край Опан. Три от тях са от спасените през март бедстващи птици в Североизточна България, а останалите два са от оставените да презимуват в Спасителния център поради травми – липсващи пера по крилата и опашката.

От прегледаните вчера сутринта 9 щъркела годни за освобождаване са само тези пет, съобщи за „Старозагорски новини“ д-р Руско Петров, ветеринарен лекар и оперативен управител на Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Прегледаните от ветеринарите през март т.г. бедстващи птици в района на Дулово, Русе, Силистра и Сливен са между 100-150. „Прибрахме общо 7 птици, които имаха нужда от допълнително лечение, заедно с още един обикновен мишелов и един белоглав лешояд. Едната от птиците, за съжаление, почина“, уточни д-р Петров. Още толкова са били приети миналия месец в Спасителния център в Стара Загора от РИОСВ – Русе и РИОСВ – Шумен. Към момента над 20 щъркела остават в реанимация и за „разлитане“.

Медията ни припомня, че в средата на март заради рязкото застудяване и снеговалеж стотици щъркели изпаднаха в бедствено за тях положение, но в критичния период десетки местни хора с добри сърца ги приютиха и им предоставиха вода и храна.

Стела АЛЕКСИЕВА