Евродепутат Петър Витанов: Пленумът в събота е съдбовен не само за БСП, а за българската левица

177
Евродепутат Петър Витанов

„БСП е в най-тежката си криза, а промените не търпят отлагане“. Това коментира пред БНР Петър Витанов, член на Националния съвет и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Той очаква в събота Националният съвет да вземе решение за Конгрес на партията.

„БСП няма време, за да оставя нещата по старому. Мнозинството от членовете на Националния съвет считат, че трябва да има промяна. Не да се караме, да сатанизираме някого, а да има Конгрес, на който всички тези въпроси да бъдат решени. За мен това е бой последен за БСП. Или ще успеем да се реформираме и ще тръгнем по нов път, или ще загинем и това много дълбоко се осъзнава и от нашите членове“, коментира Витанов настроенията след петото място на левицата на изборите за 48-то Народно събрание.

„Пленумът в събота е съдбовен не само за БСП, а за българската левица“, добави социалистът.

„Трябва да се промени курсът на БСП. Той не включва само смяната на председателя и тясното ръководство, а много неща – да се даде нова посока, промяна на екипите, посланията, на организацията. Няма как да останем безучастни към това, което се случва в БСП. Аз бях шокиран от резултата, още по-шокиращо обаче е безразличието на това ръководство. Безразличие към съдбата на партията, сякаш се гледа със задоволство на намаляващите гласове. Щяло да има равносметки, анализи, малко било пропадането, продължаваме напред“, коментира Петър Витанов.

Според него е време вече да се сложи край и на вътрешните войни в БСП.

„Последните пресконференции звучат по един и същи начин. Виновен е президентът Радев, Станишев, Добрев, служебното правителство, масовият заговор, световното задкулисие, Сорос, всички. Не приемам това прехвърляне на вината, тези междуличностни отношения трябва да се прекратят“, каза още социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че левицата може да се вдигне отново, защото в момента тя няма своето представителство. За последните две години от близо милион избиратели БСП пада до 200 хиляди. Но тези хора могат да се върнат отново, ако видят промяна, смята Витанов.

„Левите хора в България са една четвърт, това прави милион и половина. Но те не се отъждествяват с БСП в момента. Има много разочаровани, демотивирани, избиратели, които не възприемат себе си като част от тази общност. Убеден съм, че една промяна ще даде нов тласък, нова надежда, нова подкрепа. Смятам, че при друг тип управление на партията ще бъдат преодолени основните проблеми. В момента ние се раздираме, разкъсваме и няма никакъв сигнал отгоре, че нещата могат да тръгнат“, коментира още евродепутатът.

Витанов посочи и кои според него са грешките в кампанията.

„Промяна на кадрите е необходима, защото има износване. Но най-тежката грешка беше лайтмотивът на БСП: с коя дясна партия ще прави коалиция. Това е тъжно за левия избирател, който остава без свое представителство. Трудно е да обясниш на левите хора да преглътнат подобно обединение“, смята Петър Витанов.

Според него в БСП не може да се говори и само за пенсионерите.

„Не казвам, че не е важна съдбата на нашите родители, но трябва да предложим сериозни политики и за младите хора, за да ги спечелим. БСП е призвана да се бори с неравенства, да говори и прави политики по преразпределение, за да няма такава брутална несправедливост“, каза още той.

Източник: Поглед инфо