„Долу ръцете от комплекс „Марица изток“, призоваха синдикалистите от КНСБ в ТЕЦ 2

2686

Членове на КНСБ от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ излязоха днес на символичен протест пред централата в подкрепа на действията на синдикалната организация, която инициира национална кампания за запазване на работните места и защита на доходите. Участващите в протеста енергетици на свой ред поставиха искания за гарантиране на работните им места, както и предоговаряне на поетите ангажименти по европейската „Зелена сделка“. „КНСБ настоява за преработка на Териториалните планове за справедлив преход, както и изтегляне на Плана за възстановяване и устойчивост, в който е залегнало затваряне на 40% от комплекс „Марица изток“ до 2026 г.“, обяви пред събралите се над 200 синдикални членове председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков. Той определи като „безумие“ заложеното от кабинета на Кирил Петков 40% намаление на въглеродните емисии до 2026 г. Според синдикалния лидер този текст в Плана за възстановяване и устойчивост е собствена инициатива на страната ни, която създава предпоставки за закриване на 12 000 работни места до 3 години. „Затова очакваме от следващото правителство спешни действия по всички стратегически документи, свързани с бъдещето на въгледобива в България. Войната в Украйна и спрените доставки на газ от Русия създават нова реалност. Самоубийство е до 2026 г. да закрием 40% от съществуващите въглищни мощности. Освен безумие аз съм убеден, че това няма да се случи“, категоричен беше Деян Дяков.

Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ настоява за изработване на Национална енергийна стратегия на България, която да бъде съобразена с експертните становища на специалистите от Маришкия басейн. Пред събралите се Деян Дяков подчерта, че е необходимо да бъде изготвен план, в основата на който се залага запазването на комплекса „Марица изток“ в пълен мащаб до изчерпване на въглищните запаси.

По време на протеста бяха издигнати плакати: „Долу ръцете от комплекс „Марица изток“ и „За справедлив зелен преход в енергетиката“ (със стиснат юмрук до посланието).

КНСБ ще продължи да работи за увеличение на трудовите възнаграждения за служителите на държавната топлоцентрала. В следващите седмици ще бъдат водени преговори за 10% скок на заплатите на енергетиците от началото на следващата година.

В национален план от КНСБ призовават за увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. от 1 януари. В края на октомври синдикатът ще проведе в София национална стачна акция, на която ще бъдат поставени исканията на миньори и енергетици от комплекс „Марица изток“.

Живко ИВАНОВ