Днес решават за ареста на украинските трафиканти на мигранти, хванати след екшън гонка край Ракитница

623

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще поиска прокуратурата за двама 20-годишни украински граждани, които бяха задържани след няколкочасово преследване по АМ „Тракия“ и второстепенни пътища край старозагорското село Ракитница около обяд на 25 ноември, съобщи старозагорският районен прокурор Таня Димитрова.

Тя припомни, че Мариан Р. и Руслан В. са били задържани от униформени служители на Второ РУ „Полиция“ при опит да избягат от микробус „Фолксваген“, с който са транспортирали 22-ма нелегални мигранти от Сирия и Ирак.

Младите мъже са влезли в България на 21 ноември, преспали са в луксозно хотелско студио недалеко от центъра на София, два дни по-късно са се насочили с буса към място на територията на община Карнобат, където е трябвало да ги чакат нелегалните „пасажери“.

Справка показва, че бусът, който е с полска регистрация, е влизал в България поне 4 пъти през периода от август до средата на ноември, но с различни водачи. Мариан и Руслан са бягали от преследващите ги полицаи по магистралата близо 70 км, след което направили опит да се изплъзнат, навлизайки в централната чирпанска улица „Г. Димитров“ с около 140 км/час. Спрени са били в околностите на село Ракитница, където изоставили колата и пътниците. В хода на преследването на били произведени няколко предупредителни изстрела във въздуха, няма пострадали. По време на разпитите са констатирани разминавания в даваните показания за сумите, които украинците е трябвало да получат за „услугата“.

Според Мариан първоначалната уговорка била за 3 000 евро на водач, сънародникът му Руслан обаче твърдял, че въобще не били водени разговори за заплащане. Очаква се трафикантите да застанат пред Темида днес късно следобед, когато изтича 72-часовата прокурорска мярка за неотклонение след налагането на обвинението по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тепърва в хода на досъдебното производство ще бъде направен опит да се разкрие кой е координирал действията на чуждите водачи и дали това е част от по-цялостен маршрут за незаконно прекарване на мигранти, влезли през зелената граница.

Христо ДИМИТРОВ