Директорът на РИМ – Стара Загора, е удостоен с Почетния знак на областния управител

232
Петър Калчев с Почетния знак на областния управител, който му беше връчен днес от проф. Наско Василев

На тържествена церемония днес проф. Наско Василев връчи Почетния знак на областния управител на директора на Рeгионален исторически музей – Стара Загора, гл. ас. Петър Калчев. Отличието му се присъжда за изключителните му заслуги за развитието на музея и за превръщането му в културно средище с национална значимост. То се връчва и във връзка със 115-годишнината от създаването на РИМ – Стара Загора.

Целият професионален път на Петър Калчев е преминал в Старозагорския исторически музей. Той започва работа там като уредник в отдел „Праистория“ през 1981 г. В периода 1999 – 2006 г. и от 2015 г. до този момент е директор на културната институция. Посветил е на историческата наука 40 години от своя живот. Има десетки ценни научни публикации в областта на праисторията. Участвал е в редица археологически проучвания и разкопки, допринесли за обогатяване на културно-историческото наследство на региона.

На церемонията присъстваха зам. областните управители арх. Банко Банов и Любомир Желев, служители на музея и на Областна администрация, журналисти.

При връчването на Почетния знак проф. Василев благодари на Петър Калчев за всеотдайната му работа за един от най-старите и богати на експонати музеи у нас. Той напомни, че в РИМ – Стара Загора, се съхраняват над 150 000 артефакта, някои от които на повече от 6000 години.

„Тази награда не е само за мен, тя е за целия колектив, за хората, с които работим заедно от дълги години. Благодарение на тях старозагорският музей е сред най-добрите, а посетителите му от страната и чужбина нарастват с всяка година“, заяви директорът на РИМ при приемането на отличието.

(СН)