Депутатите увеличиха минималната работна заплата

294

Измененията ще важат от 2024 г., изчисленията ще се правят всяка година на 1 септември

В последните дни на Народното събрание депутатите увеличиха минималната работна заплата. Така чрез промени в Кодекса на труда от догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната. Предложението дойде от БСП, които искаха най-ниското заплащане да стане 850 лв., предаде tribune.bg.

Думата „брутна“ пред минимална работна заплата разпали спорове, че така хората на минимална заплата ще получават по-малко. В крайна сметка думата беше премахната.

След почивка от над един час членовете на работната група направиха промени в законопроекта, според които минималната работна заплата ще се изчислява за период от 12 месеца, които включват последните дветримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година, като тя трябва да е в размер не по-малко от 50 % от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Законопроектът беше приет на второ четене със 146 гласа „за“ и 65 гласа „въздържали се“.

Депутатите трябваше да решат от кога механизмът ще влезе в сила – от 1 януари 2024 г., както предложиха ГЕРБ, или от 1 юли тази година, за което настояваха от БСП.

От ДБ обявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. ДПС също декларираха, че ще подкрепят предложението за автоматичен механизъм за определяне на МРЗ от 1 януари 2024 г.  „Ние няма да подкрепим предложението минималната работна заплата да бъде 850 лв., а ще подкрепим създаването на автоматичен механизъм, с който да се определи минималната работна заплата, но от 1 януари 2024 г.“, заяви Севим Али от ДПС.

„Не можем да кажем каква сума ще бъде минималната работна заплата от януари 2024, но по сметки увеличението ще бъде от порядъка на 100-150 лв.“, коментираи Корнелия Нинова. Тя уточни, че не се е приело предложението на БСП заради отказа на служебния кабинет да внесе нов бюджет.

Законът влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември нататък и влиза в сила от 2024 година.