Депутатите одобриха комисия, която да разследва Gemcorp

862
Подписването на меморандума на 23 март т.г. от правителството на Кирил Петков

Проектът „чудо“ в комплекс „Марица изток“ със сигурност понастоящем няма да се случи, както и подготвената приватизация

С пълно единодушие депутатите от 48-ото Народно събрание одобриха временна комисия да разследва как е подписан и прекратен меморандумът с Gemcorp („Джемкорп“) по време на кабинета „Петков“. Със 197 гласа бе одобрено създаването на тази комисия, предаде dariknews.

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава й влизат 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова.

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара.

От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен. „Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Депутатите от „Продължаваме промяната“ обявиха, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят.

От ГЕРБ са категорични, че има връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост, в това число и скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от „Възраждане“. Депутатът Цончо Ганев призова: „Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към „Джемкорп“ са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката“.

В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.

В мотивите се посочва, че Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, свързана с руски олигарси (б.р. в която участва и IP3 на американски пенсионирани генерали, което незнайно защо не е упоменато), както и че при подписването на меморандума не са извършени проверки на нито една от компаниите в структурата на Gemcorp.

Също така се припомня, че в 47-ото Народно събрание по настояване на ГЕРБ-СДС е била създадена временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства как е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited.

Вносителите посочват, че дейността на комисията е била саботирана от бившия министър-председател Кирил Петков и бившия министър на финансите Асен Василев, като те не са се явили на нито едно заседание на комисията и не са отговорили на исканията й за предоставяне на документи и данни кой е предложил Gemcorp Holdings Limited, как е била избрана и какви проверки са възложени и извършени от ДАНС.

„Старозагорски новини“ припомня, че меморандум с Gemcorp беше подписан на 23 март т.г. В началото на април представител на „Нуклеон Консултинг“, която е сред партньорите на подписалите меморандума компании, заяви, че този меморандум дава основата за предпроектно проучване на реализацията на мащабния проект в „Марица изток“. Той дори беше определен като проекта „чудо“ в „Марица изток“, който можел да направи България енергийно независима. В него ставаше въпрос за изграждането на фотоволтаици, производство на водород от тях, а впоследствие и от малки модулни реактори, както и газификация на лигнитните въглища, при която може да се произвежда газ, задоволяващ нуждите на страната ни.