Дело за стрелба по старозагорски професор „цикли“ пета година

619
Задържаният на 19 октомври 2016 година за стрелбата по професор Георги Бързев Валентин Иванов очаква развоя на делото под домашен арест с електронна гривна на крака

За пореден път на 24 ноември състав на Окръжен съд – Стара Загора, ще разглежда дело за стрелба и опит за убийство на професора от Тракийския университет Георги Бързев, по което на 19 октомври 2016 г. беше задържан обвиняемият Валентин Иванов.

Срещу Иванов тогава бе повдигнато обвинение, че привечер на 9 март с.г. е изстрелял три куршума по известния специалист в областта на коневъдството. Опитът за убийство е станал в двора на вилата му в местността „Върти прах“ край Стара Загора. Впоследствие бе предявено и обвинение за незаконно държане на огнестрелно оръжие и пиротехника в помещение край брега на микроязовир на територията на община Опан, който стопанисвал.

Опитът за убийство на университетския преподавател е останал недовършен по независещи от обвиняемия причини: пистолетът засякъл при поредния изстрел, защото бил поставен в найлонова торбичка с цел да не се разпилеят на местопрестъплението гилзите. При засечката маскираният нападател нанесъл с дръжката на пистолета няколко удара по главата на професора и успял да избяга.

Делото стартира през 2017-а, Иванов прекара повече от година с постоянна мярка за неотклонение „задържане по стража“, като през цялото време отказва да признае вина. В момента е с мярка за неотклонение „домашен арест“ и е с поставена електронна гривна. През лятото съдът прецени, че мярката може да бъде приложена и извън старозагорското му жилище и той замина на село.

Заради смърт на съдебен заседател в самото начало на процеса той бе започнат отново, а заседанията са отлагани многократно по различни причини, в това число и заради поискана от защитата на Иванов петкратна съдебно-психиатрична експертиза.

И до момента няма яснота каква е била мотивацията на обвиняемия да посегне на живота на професор Бързев. В хода на досегашните заседания са били разпитани няколко десетки свидетели, в това число и преподаватели от Тракийския университет. Неофициално се коментира, че в основата на опита за убийство от далечния вече 9 март 2016-а е използването на заплодителен материал от елитен жребец и предоставянето му на собственик на конеферма в Южна България, като родените там кончета са били предлагани на дъмпингови цени в Арабския свят. Жребецът е бил собственост на университетската база, за която по него време лично е отговарял Бързев.

Христо ХРИСТОВ