Градът, в чиито недра тупти енергийното сърце на България, се готви за празника си на 7 септември

409

Градът с древна и богата история, понастоящем енергийното сърце на България, на чиято територия се намират двете най-големи дружества „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, е в трескава подготовка за празника си, който традиционно се чества на 7 септември.

Първите селища, възникнали на територията на общината, датират от преди 4000 години. Доказателство за това са многобройните археологически находки. През 1906 г. Радне махле е преименувано в село Раднево, а от 1911 г. придобива правата на околийски център. С Указ No 546 на Президиума на Народното събрание от 7 септември 1964 г. Раднево е обявен за град. Развитието на енергийния комплекс „Марица изток“ след 1960 г. променя коренно живота на хората в общината и ги свързва трайно с въгледобива и енергетиката.

„Мероприятията, посветени на Празника на град Раднево – 7-ми септември, са доста на брой. Съобразени са с това да бъдат обхванати различните възрастови групи, за да задоволим максимално желанията на жителите на града“, коментираха авансово от Общината. В програмата са предвидени турнири по борба, волейбол и шахмат. В празничния ден ще се проведе и Вторият фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи, за участие в който са поканени най-известните и доказани сред обществото оркестри и танцови формации. „Надяваме се, че ще направим един голям и запомнящ се празник. Фолклорният фестивал ще даде възможност на много творци да изразят любовта си към българското народно творчество. Няма по-добър начин да бъдем заедно и единни, да бъдем повече българи от всякога“, подчертаха от Община Раднево.

(СН)