Георги Кадиев: Правителството си тръгва като ядосан съпруг, оставя каша след каша

648
Георги Кадиев

„Правителството си тръгва по най-неприятния начин, като ядосан съпруг. Оставя каша след каша и минира дейността на следващото правителство. Само за днес мога да посоча две огромни каши“, написа във Фейсбук бившият депутат от Старозагорски избирателен район Георги Кадиев. И посочва два примера:

„1. Липсата ни на позиция по намаляване на консумацията на газ с 15%, за което писах в предния пост. 1/3 от газа в България ползва Топлофикация-София, 1/3 е Лукойл и 1/3 фирмите. Кое ще намалим?

Ако намалим Топлофикация-София, хората минават на бойлери и моментално въвеждаме режим на тока, квартал по квартал, иначе няма да издържи мрежата. Ако намалим Лукойл, внос на горива и съответно по-скъпи и още инфлация. Ако намалим на фирмите, половината не могат (например стъкларските и керамичните заводи), другата половина са торовите заводи, а торове и без друго няма заради ембаргото на Русия и Беларус и Стомана-Перник, които са непрекъсваем цикъл. И остават някакви дребни фирми, дето нищо не можеш да спестиш.

  1. Министерство на енергетиката е поискало от МФ 2 млрд. лв., с които да покрие планираните до края на годината субсидии за ел. енергия на бизнеса от 5.4 млрд. лв. От тях 3.4 млрд. лв. ще извадят от печалбите на държавните енергийни предприятия, 1.2 млрд. лв. дадоха „назаем“ на МФ за жито, те не ги ползваха, но не им ги и върнаха, и още 800 млн. лв. не достигат и МФ трябва да извади от бюджета. Асен Василев излязъл в отпуск до петък и ще дойде само да си вземе шлифера и да сдаде на следващия, който ще се ориентира 1-2 месеца, докато навлезе, през това време гарантирам, че бизнесът ще излезе на протести, защото никой не може да издържи на сегашните цени без субсидия, а те още ще растат.

Това са само 2 примера, които аз като външен човек виждам. Убеден съм, че такива са десетки и във всяко министерство.

Светът стана изключително сложно място и без нашите глупости.

Пожелавам си служебното правителство да е по-кадърно от сегашното“, заключава Георги Кадиев.

Кирил Петков

Междувременно стана известно, че в петък привечер премиерът в оставка Кирил Петков ще си вземе довиждане с Министерския съвет и поста, който заемаше в продължение на седем месеца.

На прощалното парти служителите в администрацията на МС са били поканени със съобщения в електронната поща.

Прощалното парти на Петков е насрочено за 17 часа на 29 юли.

В материала е използвана информация от Гласове.бг и „24 часа“.