Георги Гьоков: „Преизчислението на всички пенсии няма алтернатива“

467

„Хората се чувстват несигурни и не знаят какво да правят с пенсионирането си. Мнозина очакваха таванът за новоотпуснатите пенсии да падне, но в крайна сметка сега таванът за всички ще бъде 1 200 лв. Тази несигурност я предизвикват управляващите, които пускат на порции предложенията си.“ Така коментира за медията ни старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков предложението на финансовия министър Владислав Горанов таванът за всички пенсии да бъде вдигнат на 1 200 лв. Гьоков припомни становището на левицата, че трябва да бъде премахнат изцяло този таван, за да могат пенсионерите, които са се осигурявали на по-голям доход, да получават заслужените си пенсии. Според него вдигането на максималния осигурителен доход на 3 000 лв. е стъпка в правилната посока, но действията на управляващото мнозинство са хаотични и несистемни, и не дават сигурност на хората.

„Много пъти сме казвали и пак ще повторя, че всички пенсии трябват да бъдат преизчислени, защото старите пенсии са неадекватно ниски. Ако не бяхме направили това през 2007-2008 г., сега пенсиите щяха да са още по-ниски“, категоричен бе Гьоков. Той даде за пример учител по математика, пенсиониран преди 15 години, който взима няколко пъти по-ниска пенсия от новопенсиониран свой колега. По думите на социалиста необходимата сума за мащабното преизчисление от милиард и половина лева на година не е кой знае колко голяма сума и това е реалистично да се случи при желание на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Според депутата от левицата такова преизчисление може да бъде направено на база осигурителния доход от 2015 г. Гьоков коментира, че правителството, ако успее да изпълни мандата си, в даден момент само ще узрее за факта, че това преизчисление е неизбежно.

По повод появилото се в публичното пространство предложение на ДПС индексацията на всички пенсии по швейцарското правило в минимален размер на 5.7%, планирано за 1 юли догодина да се случи от 1 април, Георги Гьоков коментира, че това е надпреварване по популизъм. „Логиката пенсионерите да поемат по-рано негативите от сметките за отоплителния сезон сочи дори 1 януари като дата за индексацията. Ще подкрепим всяко предложение за по-ранно и по-мащабно увеличение на пенсиите, но в случая това е подробност“, каза още той.

Десислав ТЕНЕВ