Георги Гьоков: Напрежение има, но БСП си връща доверието на гражданите и оставка на Нинова не е необходима

438

Националният съвет на БСП заседава близо седем часа в неделя. В рамките на форума на социалистите бе изнесен подробен отчет и анализ за отминалите местни избори, направен от председателя на предизборния щаб на левицата Кирил Добрев. В дневния ред попадна още дискусията за алтернативния бюджет, който „червените“ за втора година подготвят, както и насрочване на пълен цикъл от отчетно-изборни събрания в БСП. Преди началото на заседанието част от критиците на лидера на формацията Корнелия Нинова обявиха пред медиите, че ще настояват за нейната оставка. Най-активен в исканията бе настоящият президент на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който упрекна Нинова, че налага авторитарен метод на ръководене на формацията. „Факт е, че преди Националното събрание имаше искания за оставката на Корнелия Нинова, но такъв въпрос не бе поставен в рамките на заседанието“, обясни пред „Старозагорски новини“ народният представител на партията Георги Гьоков. Той изрази позиция, че оттеглянето на Корнелия Нинова не е необходимо, тъй като, по думите му, за резултатите по места отговорността е на отделните структури. „Факт е, че в национален мащаб БСП вдига своя резултат. Това беше отчетено и в рамките на Националния съвет на партията. По време на заседанието обаче бе отчетено, че ръстът в подкрепата не е достатъчен, за да ни удовлетвори. Въпреки това по-голямата част от делегатите на форума в неделя подкрепят Нинова“, заяви Гьоков. На въпроса какъв е правилният ход за освобождаване на натрупалото се в партията напрежение, депутатът коментира, че такова наистина има насъбрано, но, по думите му, то не идва от първичните структури, а е във високите партийни етажи. „Подозирам, че фронталната атака срещу Корнелия Нинова ще продължи. До голяма степен обаче тя се дължи на личния конфликт на Сергей Станишев към настоящия председател на БСП“, изрази мнение Гьоков.

Старозагорският народен представител коментира и обявената от председателя на БСП – Стара Загора, Валентина Бонева оставка. Според Гьоков действието на Бонева заслужава уважение, но по същество е прибързан акт, тъй като след по-малко от два месеца предстои отчетно-изборно събрание пред структурата. „Без съмнение резултатите на БСП в Стара Загора са под очакванията. Имахме по-високи цели. Предстои да бъдат извадени необходимите изводи, за да продължим напред. Общинският съвет на БСП предстои да заседава, за да вземе решение кой ще изпълнява председателските функции. За мен обаче най-важното е да си дадем ясен и категоричен отговор кое ни донесе тези слаби резултати в общината“, допълни Георги Гьоков.

В началото на 2020 г. всички структури на БСП в страната започват серия от отчетно-изборни събрания, които ще предшестват 50-ия юбилеен Конгрес на социалистите.

Живко ИВАНОВ