В София протестират с маски заради мръсния въздух

370

Десетки протестиращи се събраха пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в София. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух, предаде dir.bg.

Организиран в социалните мрежи, протестът е под надслов „Дишай“.

Организаторите искат Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират. Те настояват за вземането на спешни мерки за решаването му. Според тях в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма, „зеленият билет“ трябва да е задължителен, а в тези с многократно превишаване – напълно безплатен.

Освен това протестиращите искат при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили и да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.

„Част от исканията на протестиращите са основателни, така че сме готови да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако те не са популистки“, заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Попитан как ще отговори на твърденията на протестиращите, че „зеленият билет“ е бил въведен със закъснение, Герджиков отговори, че този билет е резултат от механизма, приет от СОС през януари 2018 г., и в него е записано точно и ясно при какви условия се въвежда. Във вторник Столична община използва тази мярка.

„Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство“, каза пред журналисти Елен Герджиков. „Това няма как да стане през общинска наредба. A в Столична община влизат няколко града и няколко села и няма как да оставим хората без отопление“, добави той.

На въпрос дали е възможно да не се дават социални помощи под формата на твърдо гориво и дърва, а чрез олекотяване на сметките, каквото е едно от исканията на протестиращите, Герджиков обясни, че това също свързано със законодателството.

„Що се отнася до протеста пред Столична община, категорично трябва да кажем, че проблемът е признат от Общината и то не сега – не в резултат на мъглата от последните няколко дни. Още преди година и половина Столична община е приела програма за управление качеството на въздуха и мерки по нея и се работи много последователно и устойчиво в тази насока. И дори има положителен резултат от тази работа и той се вижда от доклада на Европейската сметна палата, в който е записано, през 2009 г. дните със замърсяване в София са били 161, а през 2016 г. са 71“, уточни Герджиков.