В община Чирпан започват процедури и ремонти на пътища, за които се е чакало от години

229

Започват процедури и ремонти на пътища в общината, за които се чака от години, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

„Най-голямото финансиране за основен ремонт на 4-класен път за последните 40 години в общината е за реконструкцията на пътя Винарово – Могилово. Средствата ще се получат през бюджета на МРРБ, реши правителството в края на септември. Сумата от близо 1 млн. 980 хил. лева се очаква в Общината като първи транш, а остатъкът – през 2023 г.“ коментира Крачолов. Финансирането е в размер на 3 934 174 лв.

В момента тече процедура за избор на изпълнител за дългоочаквания ремонт на участъка от път SZR1226. По думите на кмета това е резултат от шестмесечните усилия на общинското ръководство и експертите в администрацията, както и доброто взаимодействие с институциите в България. Ако процедурата няма обжалвания и атмосферните условия позволяват, реконструкцията ще започне през зимните месеци и може да приключи към средата на следващата година, прогнозират от общинското ръководство.

В понеделник, 10 октомври, започва изкърпването на пътя от чирпанското село Димитриево в посока Стара Загора. Ремонтът е със средства от капиталовата програма, актуализирана с бюджета през август от местния парламент. Около 1 500 кв. м от асфалтовите платна ще бъдат възстановени за първи път от десетки години. Същевременно започна ремонт и на пътя Димитриево – Димитровград със средства от бюджета на съседната община. Това стана възможно след разговор на Крачолов с кмета на Димитровград.

В момента в Община Чирпан подготвят документацията за кандидатстване по мярката 7.2. на ДФЗ за част от трасето на пътя Чирпан – Ценово. Възможността на фонда е финансиране до 3 млн. лева – сума, която би покрила до 4-километрова отсечка от разбитата пътна инфраструктура от околовръстния път на Чирпан към Ценово – най-тежкия участък по изчисленията на общинските технически служби.

(СН)