В Казанлък проведоха консултации за съставите на СИК. В Стара Загора предстоят утре

145
По време на консултациите в Казанлък кметът Галина Стоянова пожела успех на всички политически партии, които ще участват в изборите за Народно събрание на 2 октомври

Вчера кметът на Община Казанлък Галина Стоянова проведе консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите избори за Народно събрание на 2 октомври. В тях участваха парламентарно представените в 47-ото Народно събрание политически партии и коалиции.

Със заповед на кмета No 1281/05.08.2022 г. са образувани 90 избирателни секции на територията на общината, в т.ч. секция в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и подвижна комисия, в които ще могат да гласуват хората с увреждания.

В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение на РИК – Стара Загора, в община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК на база на процентното представителство в парламента партиите в Казанлък ще участват със следните бройки в секционните комисии: Коалиция „Продължаване промяната“ – 180, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 159, Партия „ДПС“ – 95, Коалиция „БСП за България“ – 90, Партия „Има такъв народ“ – 90, Коалиция „Демократична България – обединение“ – 90.

Консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора ще се проведат утре, 25 август, от 10:00 часа, в Зала 2 на общинската администрация. Освен парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание в тях могат да участват и такива, които не са били част от НС, уточняват от пресцентъра на Общината.

(СН)