В Казанлък почетоха един от безспорните гении на България – маестро Петко Стайнов

341

На 1-ви декември, навръх рождения ден на един от безспорните български гении – Петко Стайнов, казанлъчани поднесоха цветя пред паметника му в двора на кръстената на него гимназия.

Да почетат именития творец от Казанлък дойдоха синът на големия композитор арх. Стефан Стайнов, внукът Петко Стайнов, управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“, фестивалният директор на Музикалните празници „Петко Стайнов“ Младен Станев, представители на Община Казанлък, културни институти, ученици от всички казанлъшки гимназии и хорови състави. „Петко Стайнов е един от безспорните гении на българската нация. Цялото му творчество, всичко, което е извършил в живота си, един зрящ човек трудно би извършил, а той губи зрението си в доста ранна възраст“, отбеляза в словото си проф. Теодора Павлович, която припомни житейския път на големия композитор. „Цяло чудо е това, което ни е оставил в наследство“, сподели тя и определи симфоничните произведения на маестро Стайнов като „едно от най-блестящите постижения на българската музика“, посочвайки и огромния му принос за хоровото изкуство. „Всички умения, всички таланти, които Петко Стайнов е притежавал, са наистина нещо, което не само ме впечатлява, а оставам абсолютно изумена от това, което откривам в творчеството му. Нося произведенията му на всички континенти и хората са много впечатлени“, сподели проф. Теодора Павлович и призова казанлъшките ученици да слушат музиката, завещана от великия им съгражданин.

С едноминутно мълчание присъстващите изразиха почитта си към творчеството и делото на академик Петко Стайнов, роден преди 123 години.

През уикенда в Града на розите се състояха традиционните Музикални празници в чест на именития композитор, организирани от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“. Тази година те се проведоха за 18-и пореден път и превръщат Казанлък в национален център на хоровото изкуство, част от националния културен календар.

(СН)