В ЕС вече са разрешава добавянето на насекоми в храните

198

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални. Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, предаде австрийският сайт „ое24“.

Домашни щурци – замразени, изсушени или на прах

Новият закон на ЕС е в сила от днес – 24 януари. Официално домашните щурци могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах. От четвъртък – 26 януари, това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар. „Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна“, казват от Европейската комисия.

Ексцентричните решения на ЕС вероятно нямат край. След като бе приет законът за насекомите, на дневен ред е приемането на друг закон, според който розовото масло няма да се смята за земеделски продукт, а за нехимическо производство.

Във Великобритания работи „буболечков“ ресторант

В графство Пембрукшър, Южен Уелс през октомври 2015 г. беше открит първият „буболечков“ ресторант във Великобритания, който предлага в менюто си нудли от червеи и фалафел със скакалци, припомня в. „Дейли мирър“.

Заведението Grub Kitchen е рожба на майстор-готвача и насекомояд Анди Холкрофт. Сред неговите специалитети фигурира „буболечковият“ бургер, в чиято плънка влизат печени скакалци, месни червеи, щурци, спанак и сушени домати. Повечето от насекомите за консумация се внасят от европейски лаборатории, като в ястията се включват и уелски местни специалитети на базата на агнешкото и чедъра.

Заведението е призвано да популяризира ентомофагията – консумацията на насекоми.

Според прогнозите на ФАО и на ООН именно изхранването на световното население с инсекти ще го спаси от глад през следващите десетилетия. Повечето прогнози вещаят жителите на планетата през 2050 г. да достигнат 9-10 млрд. души, припомня таблоидът.

Източници: БГНЕС и dariknews