Всички терени в Индустриална зона „Загоре“ са продадени

1226

Привлечените инвестиции са за около 150 млн. лв., очаква се откриването на близо 1300 работни места

Новият икономически парк на Стара Загора е изцяло запълнен. Всички 11 терена в Индустриална зона „Загоре“ са продадени, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Зоната беше създадена на база съвместно партньорство между местната община и държавата. Всички терени в нея са снабдени с нужните комуникации – ток, вода, газ, канализация. Индустриалната зона се простира на площ от 115 декара. В нея бяха обособени 11 терена с площ от 4 до 15 декара. По думите на старозагорския кмет до момента зоната е привлякла инвестиции за около 150 млн. лв., които ще доведат от своя страна до откриването на около 1300 работни места.

Наред със запълването на Индустриална зона „Загоре“ Живко Тодоров разкри, че през миналата седмица е провел разговори със служебния министър на енергетиката. Росен Христов е бил запознат при посещението си в Стара Загора от кмета за амбициите на местната власт към придобиване на терените, които влизат в състава на някогашното Летище и на място е огледал терена. Идеята на местната власт е да продължи с политиката по изграждане на индустриални паркове. Според кмета Живко Тодоров именно някогашното Летище предоставя добра възможност за привличане на големи инвеститори в града заради близостта му с автомагистрала „Тракия“. Градоначалникът е получил подкрепата на настоящия служебен министър, който е обещал съдействие. Понастоящем терените на Летище Стара Загора са включени в Държавната консолидационна компания, която преди време тегли заем, който обезпечава със своите активи, сред които и въпросният парцел от около 2200 дка. Кметът изрази надежда, че ще бъде намерено решение, което да удовлетворява обществения интерес на старозагорци.

Живко Тодоров коментира и отминалата извънредна сесия на местния парламент. На заседанието бяха разгледани 8 инвестиционни предложения за изграждане на фотоволтаични централи върху общински терени. Всички намерения получиха зелена светлина, но пет от тях минаха буквално на косъм. По този повод Тодоров възкликна, че в Общинския съвет десните партии са станали леви. „Управление се прави с логични стъпки“, коментира градоначалникът, изразявайки недоумение защо се правят опити за спъване на инвестиции, които годишно ще носят солидни средства в общинската хазна. На следващото заседание на местния парламент предстои съветниците да вземат решение за инвестиционни намерения, свързани отново с изграждане на ФЕЦ. За един от терените, чиято площ е 1000 декара, към момента заявка са подали четири фирми.

Живко ИВАНОВ