Все пак правителството в оставка успя да прокара ВЕИ-та и завода за батериите в ущърб на „Марица изток“

1726

Министърът на енергетиката ще подпише споразумения с ЕБВР за подкрепа на тези два проекта от Плана за възстановяване, реши кабинетът „Петков“ на последното си заседание вчера

Министърът на енергетиката ще подпише споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа от страна на банката при изпълнението на два проекта, финансирани в рамките на националния План за възстановяване и устойчивост. Това е регламентирано в Решение на Министерския съвет, взето на вчерашното му заседание. Става въпрос за проектите „Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия“ и „Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE)“, включени в компонент „Нисковъглеродна икономика“ на плана, съобщиха от пресцентъра на МС.

„Подписването на двете споразумения с ЕБВР ще осигури възможност Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при изпълнението на двете инвестиции:

– за изграждане на 1 425 MW ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за съхранение на електроенергия с капацитет 350 MW и

– за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация на съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден енергиен капацитет от 6 000 MW.

Споразуменията ще бъдат подписани в рамките на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските фондове за периода 2021-2027 г., включително Плана за възстановяване и устойчивост. Предоставените от ЕБВР технически услуги ще бъдат финансирани в рамките на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост, отпуснати на България“, допълват от правителствената пресслужба.

В превод това означава, че двата проекта са свързани с изграждането на нови фотоволтаици и ветрогенератори, които да заменят базовите мощности на „Марица изток“ и най-важното – любимия на вицепремиера в оставка Асен Василев проект за изграждане на завода за батерии за съхранение на енергия и масив от такива мощности, който ще се осъществи в района на Маришкия басейн, финансиран по линия на Плана за възстановяване на стойност 2 млрд. лв.

Срещу въпросния проект за батериите категорично вкупом се обявиха енергийни експерти, синдикалните лидери на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Той бе обявен като лобистки, безумен, нерантабилен, недалновиден, в ущърб на българската енергетика.

Но въпреки това на последното си заседание МС успя да прокара точно този проект и свързания с него за ВЕИ-та.

Както, разбира се, и затварянето на „Брикел“. Все решения, които директно удрят по държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“.

Йовка НИКОЛОВА