ВиК проектът в Старозагорско ще бъде изпълнен в срок, увериха от ръководството на дружеството

1316
Участниците в представянето на досегашното изпълнение на ВиК проекта

Няма забавяне в реализацията на мащабния воден проект, който ВиК – Стара Загора, изпълнява. Това обяви управителят на дружеството инж. Радостин Миланов. В рамките на информационен ден по изпълнението на дейностите по проекта беше представен напредъкът на работата на територията на четирите общини – Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Общата стойност на инвестицията възлиза на близо 122 млн. лв. Над 76 млн. лв. са осигурени през Кохезионния фонд, а останалата част от сумата е национално финансиране, както и собствен принос на дружеството. Срокът за приключването на проекта е до края на 2023 г.

Въпреки констатацията, че в общото изпълнение на дейностите няма забавяне, координаторът на проекта инж. Андон Тонев призна, че археологията на територията на град Стара Загора създава затруднения и забавяне, тъй като се налага препроектиране и промяна на предварителни решения. Той обаче посочи, че независимо от непредвидените събития изпълнителят в лицето на „Трейс“ е уверил, че дейностите ще бъдат завършени до края на годината.

Именно подмяната на 40 км водопроводна мрежа и реконструкцията на 16 км канализационна в Стара Загора са най-невралгичната точка в ремонтните дейности, признаха представителите на ВиК – Стара Загора.

Асфалтирането на улиците и възстановяването на тротоарите обаче остава големият проблем за старозагорци. В отговор на серия от журналистически въпроси от ВиК – Стара Загора, посочиха, че се работи по установен план. „Ангажиментът за преасфалтиране на дадена улица или участък е наш в случаите, в които дейностите по проекта нарушават повече от 50% от целостта на настилката“, подчерта инж. Пеньо Пейков. Той уточни, че дружеството е сключило съвместни споразумения с местните власти в Стара Загора и Казанлък, тъй като на територията на градовете се изпълнява изкопна дейност. По думите му въпросните споразумения урегулират от коя до коя част възстановяването се поема по проекта и откъде е отговорността на местните власти. От информацията на представителите на водния оператор не стана ясно точно кои улици, кога и в какви участъци ще бъдат преасфалтирани за тяхна сметка.

Във връзка с тротоарите инж. Пейков увери, че след като изпълнителят направи и връзките до водомерите на отделните обекти, тротоарите ще бъдат отремонтирани за сметка на проекта. По думите му този детайл от работата е належащ, за да се изключи възможна загуба на питейна вода. Специалистът даде пример с необходимостта на тази дейност с два старозагорски квартала. „В кв. „Три чучура-север“, където направихме всичко до самите водомери, нямаме никаква загуба на вода. Същевременно в кв. „Зора“, където мрежата е сменена, но с изключение на довеждащите до водомерите връзки, отчитаме 25-30% загуби“, мотивира разкопаването на тротоарните пространства Пейков.

В хода на дискусията беше подчертано, че южно от бул. „Цар Симеон Велики“ дейностите се реализират по-бързо, тъй като липсват археологически находки, които да спъват работата.

На 70% е изпълнен проектът в агломерация „Казанлък“, стана ясно от изготвената презентация, представена пред медиите. Подобен е напредъкът в агломерациите „Раднево“ и „Чирпан“. С изключение на работата в областния център от ВиК – Стара Загора, изразиха увереност, че още до края на май в останалите участъци на практика ще са приключили дейност и в периода юни-юли ще се чакат приемателни комисии.

„Целта ни е да намалим загубата на водата и да подобрим качеството на услугата, която предоставяме“, обърна внимание управителят на ВиК – Стара Загора, инж. Радостин Миланов.

Кметът на Казанлък с предупреждение към ВиК:
Няма да разреша разкопаване в централната част
след края на февруари

В дискусията се включи и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя разкри, че поетият от водното дружество ангажимент за преасфалтиране на няколко улици, попаднали в обхвата на проекта, не е изпълнен в заявения срок – ноември 2022 г. Стоянова настоя представителите на ВиК – Стара Загора, да поемат ясен ангажимент кога улиците ще бъдат ремонтирани. „При подходящи метеорологични условия ще започнем през март“, ангажира се инж. Пеньо Пейков.

Галина Стоянова изрази недоумение защо изпълнителят не е започнал изкопни дейности на централния бул. „Розова долина“ и съседните пресечки, които подлежат на подмяна на водопровод и канализация. Тя предупреди, че ако няма гаранция, че работата по подмяна на тръбите по булеварда няма да приключи до края на февруари заради предстоящия Празник на розата, тя няма да разреши изпълнителят да започне каквито и да е изкопни дейности. „Нямам забележка към изпълнителя. Има обаче проблем с графика на изпълнение. Предстои ни Празник на розата, който отбелязва своята 120-годишнина. Затова казвам, че ако не подмените тръбите до края на февруари, за да приключи работата в централната част до края на април месец, няма да ви дам разрешение, преди да приключат официалните празници“, категорична бе Галина Стоянова.

Живко ИВАНОВ