Велизар Шаламанов представи в Казанлък перспективите пред НАТО

226

В края на миналата седмица в Казанлък гостува един от най-добрите български специалисти по темата „НАТО“. Междувременно Велизар Шаламанов бе награден за приноса си към изграждането на българската демокрация от общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“. В своята лекция пред казанлъшка публика експертът наблегна върху темата за развитието на новите технологии в страните от Алианса. По думите му разширяването на евроатлантическия алианс създава стабилност, но остават и опитите на страни, които имат интереси и виждат възможност за влияние в Европа чрез Балканите, а и в световен аспект.

Една от най-перспективните нови оръжейни системи, по които се работи в НАТО, е системата за блокиране на противниковите нападателни възможности. Второто направление е създаването на автономни бойни машини (роботи). Третото е усъвършенстването на хиперзвукови ракети. Четвъртото е създаването на супербойци с неподозирани бойни възможности. Публиката зададе редица въпроси към лектора: „Защо САЩ предложиха на България само F16, докато Полша ще бъде оборудвана със свръхмодерните F35?“. Според Шаламанов причината е у нас – просто МО така е формулирало очакванията си за многофункционалния самолет, който искаме да закупим. Но F16 Блок 70 също са чудесни бойни машини и най-важното – те са съвместими с технологичния парк на НАТО.

За какво става дума? Като пример бе посочено, че по време на Косовската криза, когато България даде разрешение за прелитане на турски военни самолети през нашето въздушно пространство, се е наложило ние да изключим нашите съветски радарни системи, които се идентифицират като вражески от турските натовски самолети. Друг въпрос бе свързан с вечните български страхове да не би Турция да посегне на български територии. „Това няма как да стане, докато България е член на НАТО“, успокои публиката Шаламанов. – Но първо трябва да имаме много сериозно разузнаване. Ако разузнавачите ни се доберат до подобни турски планове, за половин час се свиква спешно съвещание в НАТО, което взема съответните решения. Те могат да бъдат такива – разполагане на многонационални натовски дивизии на българска територия и т.н.“

Кой е Велизар Шаламанов? Той е завършил ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, магистър по радиоелектроника. През 1991 г. защитава дисертация в Киев и става доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военна академия „Георги Сава Раковски“ – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“.

В периода 1998 – 2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД. От февруари 2017-а е доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София. Автор е на няколко книги по проблеми на информационното общество и на над 300 статии на различни езици по проблемите на реформите в сектора за сигурност, информационните системи, управлението на промяната, евроатлантическата сигурност. Шаламанов е председател на Надзорния съвет по комуникация и информация на НАТО.

Петър МАРЧЕВ