„Бялата жътва“ в Старозагорско стартира до дни

524

На този етап жътвата в Старозагорски регион не е започнала. Очаква се обаче още в края на тази седмица първите комбайни да влязат в полетата с ечемик. Това съобщи за медията ни Цветан Берберов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Прогнозите за леко забавяне се сбъднаха, но закъснението не е драматично и спрямо миналата година е в рамките на около седмица, отчитат зърнопроизводителите. Надеждата на всички е, че тазгодишната „бяла жътва“ по нищо няма да прилича на миналогодишната. Преди 12 месеца заради честите валежи кампанията се проточи по-дълго от обичайното. Влагата доведе до влошаване на показателите на зърното, а прекомерните валежи удариха в не малка степен и по количеството продукция. За щастие тази година синоптиците са по-благосклонни с прогнозите си.

След ечемика и преди пшеницата започва прибирането и на рапица. За Старозагорска област се очаква това да стане около 25 юни, когато първите по-ранни сортове от набиращата популярност култура у нас ще бъдат готови. С по-изтеглен във времето старт ще започне и жътвата на пшеницата. Прогнозите сочат, че това ще се случи в първите месеци на юли.

Бурите от последните 2 седмици помагат на едни и нанасят вреди на други стопани, коментира Цветан Берберов. Падналата градушка в региона е съвпаднала с процеса по цъфтеж на пшеницата и това допълнително е навредило на отделни полета със зърнената култура, обясни той. Като цяло обаче Берберов сподели, че дъждовете са дошли в точния момент, когато пшеницата изпълва своя клас. „Това ни дава надежда, че добивите ще бъдат по-позитивни, отколкото очаквахме през незапомнено горещия и сух месец март“, заяви председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Живко ИВАНОВ