България ще има чисто нови изтребители за ВВС

1001
Участвалите в брифинга народни представители от ГЕРБ

1.5 млрд. лева са заделени за първите 8, до 2023 г. броят им ще е 16

С чисто нови 16 многоцелеви изтребителя за ВВС ще се сдобие България до 2023 година. За целта е заделена сума от 1.5 млрд. лева, предвидена за закуването на първите 8 бойни машини. Това оповести на пресконференция вчера в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Емил Христов – председател на Временната комисия в парламента, която проучва процедурите по избора на нов тип бойни самолети за армията ни.

„По принцип Министерството на отбраната иска да се сдобие с 16 изтребителя, като това ще се реализира на два етапа. Първият трябва да приключи до 2018-2021г., а вторият трябва да стане факт през 2022 -2023 г.“, уточни Христов. По думите му, Временната комисия има срок за работа от два месеца, но ако не е приключила, ще поиска удължаване.

„Приехме вътрешните правила за дейността на Комисията, както и списъка, с който изискваме първата част от документите на Министерството на отбраната“, отчете депутатът и подчерта, че е крайно време да се избягва политизирането на темата, за да не се пречи на работата на Временната комисия.

Той коментира и пълното погасяване на емитирания през 2012 г. външен заем на стойност 950 млн. евро. На 7 юли тази година Министерството на финансите е превело 990.4 млн. евро, като допълнителните средства са за последния дължим лихвен процент в размер на 40.375 млн. евро.

„Заемът бе емитиран при годишна фиксирана лихва от 4.25%. Излишъкът в бюджета на касова основа е в размер на 1.05 млрд. лева и се формира основно от излишък в националния бюджет в размер на 983.6 млн. лв.“, информира старозагорският депутат. Той беше категоричен, че черните прогнози за състоянието на фискалния резерв на страната само плашат хората и са чист популизъм.

Тази позиция беше подкрепена и от останалите народни представители от ГЕРБ, участвали в брифинга – Радостин Танев, Борис Кърчев и Маноил Манев.

„Точно благодарение на акумулираните суми в държавния резерв отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г. За първите пет месеца на тази година държавната хазна отново е с излишък. Фискалният резерв е на изключително високи нива, а държавният дълг намалява“, добави Танев.

Пред медиите, депутатите на ГЕРБ от Старозагорски избирателен район поставиха акцент и върху още няколко теми – работата на Народното събрание като цяло, промените в Закона за движение по пътищата, предстоящото разглеждане на Закона за доброволчеството, както и подробности за работата на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„В последните седмици на дневен ред е темата за протестите на полицаите и служителите на МВР. Добрата финансова политика, която се води в момента, стабилността на финансовия резерв дават възможност да се мисли за увеличение на заплатите им, както и за изплащането на парите за униформи“, съобщи Маноил Манев, член на Комисията.

Според Борис Кърчев, отпадането на знак Е24 от Закона за движение по пътищата е стъпка към ограничаване на инцидентите, причинени от високата и несъобразена скорост.“Предстои ни още много работа, но тази черна статистика за загиналите и ранените по пътищата трябва да бъде силно ограничена“, анонсира Кърчев, който е член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Димка КАБАИВАНОВА