БСП се сети за Бузлуджа предизборно

344
Спомен от времето, когато все още лявата идея беше жива

„БСП ще проведе национален събор и закриване на кампанията на 3 юли 2021 г. Това реши Изпълнителното бюро на БСП.

На събора на Бузлуджа ще се отбележи тържествено 130-годишнината на Българската социалистическа партия, като в честването ще се включат членове и симпатизанти на БСП от цялата страна“, съобщиха днес от пресцентъра на „Позитано“ 20.

Защо обаче 130-годишнината на БКП (БСП) ще се чества авансово близо месец преди автентичната дата 1 август, към момента не е ясно.

Всъщност честването на сакралната за социалистите дата 1 август и миналата година претърпя метаморфози. Припомняме, че през 2020-а тогавашното Изпълнително бюро на БСП взе решение съборът на Бузлуджа да бъде преместен на жълтите павета в София и на 25 юли извозените с автобуси от страната социалисти участваха в протестен митинг срещу правителството. След това обаче, точно на 1 август, обкръжението на Корнелия Нинова неочаквано реши да се появи пред барелефа на основоположниците на организираното социалистическо движение Димитър Благоев и Янко Сакъзов на Бузлуджа, въпреки че други от същата партия бяха официално обявили това. Но де факто Бузлуджа стана разделителната линия, след която се появи новата партия вляво на родения в Стара Загора Красимир Янков.

Едва ли обаче на 3 юли т.г. историческата поляна под Бузлуджа ще събере толкова много социалисти и коалиционни партньори от времето, когато лявата идея все още беше жива.

Йовка ВЕЛИКОВА