Близо 80 творби на млади автори показва традиционната януарска изложба под липите

149

Над 40 млади автори наредиха традиционната януарска изложба с близо 80 творби в зала „Байер“ в Стара Загора. Изложбата, която се провежда за 25-и път, бе открита от д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници под липите.

„Поздравявам Ви от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Настоящата експозиция от много години дава по прекрасен начин същинското начало на културния календар в нашия град. Това е важно, защото изложбата е празник на младостта и на таланта. Вече 25 години тази традиция продължава и знам, че организацията на това събитие е винаги много вълнуваща“, обърна се към гостите на откриването ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева. „Уверявам Ви, че ще Ви подкрепяме. Надграждайте таланта, който притежавате, а наша задача е да Ви осигурим всичко необходимо за развитието му. На добър час!“, пожела тя.

Организатори на инициативата са Фондация „Пламък“, Фондация „Постижения“, Дружество за разпространение на знания – Стара Загора, които имат подкрепата на Община Стара Загора.

Голяма част от творците са от Стара Загора или учат в областния град, като в експозицията се включиха и младежи от Казанлък. Условието, което трябваше да спазят талантите, бе да са на възраст от 15 навършени години до 35 ненавършени. Превес дадоха момичетата.

„Благодарности към младите хора, без тях няма как да има изложба. Важното е, че четвърт век млади творци влизат в зала „Байер“. Някои вече са утвърдени художници, които са тръгнали от тази изложба. Всяка изложба през годините има свой облик, тазгодишната се отличава със свежи тонове, с разнообразие от техники. Тенденция – увеличаване на участниците с фотографии. Фотографията се появява все по-активно, затова смятам, че трябва в годините напред да се търси начин и подходящо място за отделна изложба на художник-фотографи“, сподели Трифон Митев, председател на Фондация „Пламък“. Той благодари на всички, които подпомагат реализацията на начинанието.

Поздрав към младите творци отправиха още за зам.-кметът Надежда Чакърова и изп. директор на Фондация „Постижения“ Виктория Стоянова.

Номинации от 25-ата януарска младежка изложба получиха Нели Пиперова, Джулиана Гутова, Михаела Димитрова. А първото място зае Полин Чакалова, втора бе Кристияна Джингова, а третото място заслужи Биляна Димитрова.

Традиционната януарска младежка художествена изложба ще остане в зала „Байер“ до 31 януари, а от 3 февруари ще гостува в изложбената зала на Художествената галерия в град Раднево.

Повечето от творбите се продават в подкрепа на младите художници.

(СН)