Атанас Михнев: Големият победител от решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна е българският народ и Европа

3697
Старозагорският народен представител от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев

Писмото на украинския посланик не е унижение на българския парламент, категоричен е старозагорският депутат

– Г-н Михнев, от 4 май насам от БСП не са спрели да се хвалят, че са големите победители от решението, което гласува Народното събрание за предоставяне не на оръжие, а на военно-техническа помощ на Украйна. Как се чувства „Продължаваме промяната“ след това решение? Ако БСП са победители, какви сте Вие?

– За „Продължаваме промяната“ големият победител от това решение е българският народ, Европа и украинският народ до една степен. Защото нашето решение първо беше подкрепено от 6 от 7 партии. Всичките партии, на които не им плаща Путин, подкрепиха това решение, следователно сме постигнали широк консенсус, който на всичкото отгоре се базира на нуждите на Украйна, които в собственото си писмо, което изпратиха, дефинираха своите нужди. Така че ние ще продължим да им помагаме с каквото е нужно. А дали една или друга клауза е победа за някоя партия, смея да кажа, че всички направихме компромис, това е най-трудното в нашето досегашно 6-месечно управление – намирането на компромиса и баланса. Виждате, че получаваме атаки от всички страни, в рамките на един ден бях атакуван, че съм хем проруски настроен, хем проукраински настроен. Не можах да позная себе си в нито едно от двете твърдения, обаче е факт, че ако те атакуват от всички страни, това означава, че си в средата на събитията.

– Добре, но днес посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко призна в ефира на национална телевизия, че не президентът Зеленски, а лично той е писал писмото, което беше входирано от българския парламент посред нощите преди решението на 4 май. Не е ли унижение на българския парламент един посланик на чужда държава да диктува какво трябва да гласуват българските народни представители?

– В никакъв случай не е унижение, казвам го и като автор на решението и като човека, който предложи и поправката на решението, която беше да вземем предвид какво иска украинският народ и ще обясня веднага защо. На първо място писмото беше входирано в сряда сутринта, не по нощите. На второ място то пристигна в българския парламент след посещението на нашия премиер в Украйна, то е базирано на разговорите, които са проведени там и все пак рефлектира необходимостта на украинския народ. Ако ти искаш да помогнеш на някого, естествено че ще чуеш от какво има нужда. Ако едно бедно семейство има нужда от дрехи, а ти решиш да им дариш пакетирана храна, едва ли им правиш услуга. Това беше важно – да бъдат чути тези искания, не някой да ни диктува, а исканията да бъдат чути. И прочие, какво имаме – едномесечна координация в Народното събрание на всички партии, координация с Министерски съвет, които водиха делегацията в Украйна, координация с Министерството на отбраната, за да видим какво е възможно. Тоест това решение е координирано на всички нива. И то, разбира се, рефлектира реалността към днешния момент. Ако реалността продължи да се изменя, както се изменя в последните два месеца, е нормално и това, което ние правим, да се измени.

– Какво се промени обаче от 21 април, когато на посещение на 21 април беше външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който в прав текст каза: „Не ни давайте каски и жилетки, за да умираме защитени, а ни дайте оръжие да се бием!“. И 15 дни по-късно – на 4 май – не щем оръжие от България, а ремонт на военна техника.

– Много неща се промениха. Първо, да започнем от това, че когато има война, нещата не се сменят за 15 дни, а за 15 часа. Второ, да минем през това, че на посещението в Украйна нашата делегация имаше възможност да договори по-конкретно какво можем и от какво най-много има нужда. Трето, сами прочетохте съобщението на украинския външен министър Кулеба в социалните медии, че Украйна ще минава към по-модерно въоръжение в тази война, така че всички тези неща се промениха. Най-много се промени фактът, че Русия врътна кранчето на газа за България, както ще го направи и вече го прави за останалите европейски държави, което ни помогна ясно да видим като българи кой всъщност търси конфликт в тази ситуация.

– Има ли някаква конкретика към момента, Вие като зам.-представител на Комисията по външна политика имате ли информация точно в какво ще се изразява тази военно-техническа помощ, каква точно техника ще се ремонтира в нашите военни заводи?

– Тази информация е секретна предвид динамиката на обстановката и предвид факта, че говорим за военни действия.

– Мнозина анализатори изказаха мнение, че ще има проблем с логистиката.

– Разбира се, че ще има проблем с логистиката, то ние един автомобил с материали за първа помощ не можехме да пратим нормално. Война е, естествено че има проблеми с логистиката.

– Другата важна тема е свързана с решението на ЕК за ембарго върху петрола. От два дни се чуват коментари от представители на „Продължаваме промяната“, че България може да наложи вето върху решението на ЕК. Има ли куража правителството да наложи такова вето, или пак ще чака някое ново писмо да дойде отнякъде в последния момент?

– Да. Ще имаме куража.

– Към момента има ли яснота как ще бъдат гарантирани доставките на газ за България, защото българският бизнес се притеснява от тази несигурност.

– Няма човек, който да не се притеснява от несигурността, няма и бизнес, който да не се притеснява от това. Питате ме имаме ли смелост, или както го наричаме в „Продължаваме промяната“ – топки, да наложим вето, имаме и ще го направим, ако това е необходимо за петрола. А за газта ние минаваме на пазарни механизми за търгуване, което не трябва да плаши никого, защото в крайна сметка „Булгаргаз“ е създадена да бъде търговско дружество, а не да купува на една фиксирана цена. Знаете, че международните борси най-добре определят цена на всяка една суровина. В този смисъл, ако на борсите цената поскъпне двойно, трудно някой може да направи нещо по тази схема. Ние не очакваме такъв скок, очакваме диверсификацията, която идва от снабдяването от други източници, освен от Русия и „Газпром“ от това, че строим още газови връзки. Диверсификацията ще ни предостави достъп до пазарната цена, а вече пазарът каквото реши да прави, това никой не може да каже. Няма какво да се лъжем, ако искаме сигурност, времената са трудни, доставката на всяка суровина започва да става предизвикателство. В идните 10 години ще имаме предизвикателства с всички енергоизточници, затова беше толкова важно да запазим „Марица изток“, както и да нямаме парогазови централи, защото помните ли кой говореше за газ, за парогазови централи.

– Естествено – вашият коалиционен партньор „Има такъв народ“, лично по настояване на Иван Хиновски парогазовата централа беше включена в предпоследната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Но и независимостта, която може да ни гарантира комплекс „Марица изток“ към момента е под въпрос, защото в последната версия на Плана, дело на вашето правителство, има заложени години, в които трябва да се намалят въглеродните емисии с 40% на база 2019 г., а не 1990 г., както е заложено в Парижкото споразумение. Това според специалистите означава 50% затваряне на въглищни мощности до края на 2025 г.

– Няма да има намаляване на мощностите с 50% до край на 2025 г. И нещо повече, тази глобална форсмажорна обстановка, която я има, ще принуди повече държави да си отворят въглищните мощности и в идните години въглищните мощности няма да се затварят. Помнете ми думата!

– Г-н Михнев, в своеобразен отчет, който направиха социалните мрежи, пишете, че сте пропътували 10 000 км, откакто сте народен представител. Къде ходихте, това е голямо разстояние?

– Бяха 10 000 км към момента на отчета, вече са 13 000. Първо, в отчета си трябва да направя място за ежеседмичните си пътувания до Стара Загора и региона, понякога повече от едно на седмица. Аз и колегите ми от „Продължаваме промяната“ не спряхме да бъдем сред хората не само в Стара Загора, но и във всички изборни райони. Открити приемни, срещи с граждани, срещи по сигнали. Много съм щастлив, че вече имахме срещи с двама от кметовете в областта, въпреки че „Продължаваме промяната“ няма нито един кмет, тъй като все още не е участвала в местни избори. Много успешно работим с кмета на Чирпан и с неговия екип. В тяхно лице виждаме едни изключителни иноватори и много се надявам с моя помощ да успеем да превърнем един терен от 400 дка в индустриален парк в град Чирпан. Това е една от каузите, по която работих отвъд ПФК „Берое“ и цвета и ремонта на нашата гара, която е тема с продължение. В чужбина посетих Сърбия, където бях на преглед на техните избори, вече бях в Словения, Хърватия, Турция. В Турция бях на лично посещение, тоест аз си го финансирах, където разговарях с наши дипломати, с представители на местния бизнес, като целта на тези пътувания е само една-единствена – да привлечем инвестиции в района на Стара Загора и да кажем, че България вече ще търси бизнеса, независимо дали български, чуждестранен, европейски или извън ЕС, като частен пример давам Турция. Ще търсим инвеститори, защото единственият начин да се справим със сегашната ситуация е да стигнем до доходите на хората, това става като осигурим нови работни места. Така че всички пътувания са в изпълнение на ангажиментите. Щастлив съм да кажа, че има интерес от инвеститори, турска компания беше в Стара Загора, иска да работи в парфюмерийната индустрия, подготвяме се за посещение на други инвеститори – скандинавски, английски и т.н.

– „Продължаваме промяната“ официално учреди своя партия. Ще правите ли партийно строителство, тоест ще изграждате ли структури по места?

– Партийните строителства са много опетнени в България през последните 15, защо не и 30, защо не и 74, 77 години. Нашата цел е да изградим организация около личности, които решават проблеми, тоест тук няма да търсим някакви тесни партийци, които слушат командите на шефа, както е било през последните 30 години, а хора и каузи, които да се обединим в създаването на промяната в българското общество.

– В общественото пространство се чуха коментари, че за да се запази правителството и да се тушира напрежението, ще има промяна – в смисъл Асен Василев може да заеме мястото на Кирил Петков като премиер. Това коментирано ли е в „Продължаваме промяната“?

– За първи път го чувам.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА