Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник

154

Наблюдава се известна тенденция на намаляване броя на заболелите и натиска върху лечебните заведения. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като връчи ключовете на 20 нови линейки на представители от Спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, предаде tribune.bg. „40% е броят на позитивните тестове от изследвалите се. За да говорим за 40 на сто заболяемост значи, че цялото българско общество 40% от него са болни, което е невярно. 40 на сто е броят на тестовете, които са положителни, тоест хората, които са си направили тестовете, голяма част от тях са хора с оплаквания“, подчерта министърът.

Попитан дали наистина ще отворят детските градини и яслите на 14 декември, министърът отговори, че ако в четвъртък вечерта данните, които събират показват ясна и отчетлива тенденция на намаляване на заболелите, в петък ще има заповед за яслите и детските градини, само за тях, поясни Ангелов. Ваксините ще бъдат у нас, когато имаме съобщение на Европейската агенция по лекарствата и разрешение от ЕК, очаквам ги не по-рано от началото на следващата година, повтори отново министърът. „За нас е важно всеки, който има желание да получи ваксината и няма да има човек, който да има желание да се ваксинира и да не бъде ваксиниран“, уточни още Ангелов.

„В най-скоро време антигенните тестове вероятно ще бъдат приравнени с PCR тестовете и те също ще бъдат зачитани и ще станат част от ежедневната национална статистика“, допълни министърът. „Работим по въпроса с антигените тестове. Надделяват позициите в посока на приравняването им с PCR тестовете. Очаквам другата седмица най-късно експертите да ми дадат становище. На европейско ниво няма становище за приравняване на антигенните тестове с PCR. Има становище само, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест“, каза министър Ангелов и допълни, че ако експертите кажат, че може двата видове тест да се приравнят, той ще издаде заповед.

От вчера РЗИ проверяват и няма голямо струпване на хора в големите курорти, днес продължават проверките на студентския празник. Имаме информация, че в къщите за гости се подготвят различни видове тържества, които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки, каза още Ангелов.