Александър Сиди: Зелената политика на ЕС е едно огромно лицемерие

1917
Александър Сиди

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

„Старозагорски новини“ продължава разговора за бъдещето на комплекс „Марица изток“ и как настоящите и бъдещи български депутати ще се ангажират с тази тема. Днес ви предлагаме позицията на народния представител от „Обединени патриоти“ Александър Сиди:

– Г-н Сиди, въпреки че бяхте издигнат за народен представител на ВМРО от Пловдивски избирателен район, Вие сте кореняк старозагорец. Затова първият ми въпрос към Вас е: В края на четиригодишния мандат на настоящото Народно събрание каква бе Вашата ангажираност по темата с бъдещето на комплекс „Марица изток“?

– Като народен представител участвам в един съвет, който е към вицепремиера Томислав Дончев за въвеждането на „Зелената сделка“ в България. За съжаление, тази комисия не е особено активна на този етап, но се предвижда в нея да бъдат дискутирани всички въпроси. Конкретно на въпроса Ви държа да кажа, че това, което ВМРО като партия успя да направи на национално и европейско ниво, е да се опитаме да забавим този процес на трансформация. В главите на европейските бюрократи „Зелената сделка“ е нещо прекрасно, но за нас тя ще доведе до десетки хиляди безработни български граждани, които са заети в сектор енергетика. Тази готвена трансформация засяга в най-голяма степен страните от т.нар. Източен блок. Надявам се, че България ще успее да договори много по-дълги срокове за въвеждане на тези директиви. Все още „Зелената сделка“ не е факт именно поради това, че засегнатите от нея страни в ЕС се противопоставят. Оказва се, че лицемерието на тази зелена политика е огромно. Дори Европа до 2050 г. да спре въгледобива на континента, само изригването на вулкана Етна в Италия към днешна дата води до големи нива на замърсяване с въглерод, отколкото цялата промишленост на България за една година. На второ място отново ние от ВМРО напомняме, че никога няма да бъдат спрени китайските, руските и бразилските производства. Така ЕС, засилвайки декарбонизацията, ще остане един самотен остров в света като цяло. Това означава, че изкуствено ще създадем стотици хиляди безработни, на които трябва да бъде търсена и създавана заетост. От друга страна с тази си саможертва Европа няма да намали въглеродния отпечатък в глобален план. Ето защо казвам, че това е едно огромно лицемерие.

– Вие казахте „успяхме да забавим „Зелената сделка“. На практика обаче днес никой не говори за това дали тя ще се случи, а как ще стане. Казвайки „забавяме“, означава ли това, че отлагаме зеления пакт?

– За съжаление, забавянето не означава, че отлагаме „Зелената сделка“. Ако у нас и в Европа либералните сили продължат да настъпват с тази сила, то тези намерения ще бъдат реализирани по-бързо. Консервативните сили в лицето на ВМРО и „Обединени патриоти“ правят опити да забавят това лицемерие. Ние смятаме, че новото либерално ръководство на ЕК натиска в грешна посока. Тя преди всичко е свързана с реализацията на тези зелени политики и задоволяването на личното его на едно момиче, което вместо в училище бе на срещи със световните лидери. Натискът, който тази девойка и подкрепящите я указват, краде бъдещето на хиляди български граждани. Това с особена сила важи за моя роден край – Стара Загора.

– Каква е перспективата пред мините и тецовете в комплекс „Марица изток“, г-н Сиди?

– Комплексът трябва да бъде запазен максимално дълго време в този вид и състояние на производство. Разбира се, че тук не отричам факта, че са нужни инвестиции в пречистващи инсталации. Ние не можем да си позволим да затворим тецовете в следващите години, каквото желание заявяват някои брюкселски чиновници. Трябва да има много внимателен анализ какво точно ще правим с тези специалисти. Вероятно трябва да се отиде към един по-дълъг процес от действия. Може би трябва да се спре с назначаването на нови хора, за да не останат други на улицата. Големият въпрос сред тези хипотези е доколко България ще има силата да сложи на масата на преговорите това, че искаме да запазим функциониращите си топлоцентрали до последния възможен момент.

– Ако бъдете избран за народен представител в следващия парламент, с какви действия по отношение на комплекса „Марица изток“ се ангажирате?

– Основният ангажимент трябва да бъде справедливият преход. Необходимо е да направим възможното, за да спрем исканията на различни кръгове за незабавното затваряне на комплекса. Вероятно тецовете никога няма да спрат, но най-сериозната опасност е пред самите рудници. Ще се опитаме да забавим всеки един подобен процес и няма да спрем да търсим възможностите за реализация на всеки един български гражданин, който в момента работи в сферата на енергетиката. Върху това работим и ще продължим да го правим и утре. Няма значение дали ще бъдем част от бъдещото управление или не. Ще продължим последователната си политика да запазим тези хора на техните работни места.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ