Австрия изисква „реален резултат“ срещу незаконните мигранти, за да вдигне ветото за Шенген

92

Виена ще подкрепи пред ЕК отпускането на 2 млрд. евро за България, но има много условия

Австрия не се ангажира със срок, за да промени позицията си срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген и поставя серия изисквания към страната ни и Европейската комисия (ЕК), за да го направи. Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, който в понеделник, заедно с президента Румен Радев, инспектира по въздух границата между България и Турция.

Нехамер оцени усилията на България да пази външната граница на ЕС, но не потвърди, че е възможно Виена да вдигне ветото през октомври тази година, каквито са очакванията на двете балкански страни. Той, обаче, се ангажира с подкрепа пред ЕК за отпускането на помощ от 2 млрд. евро за България.

Според Нехамер разширяването на Шенген ще се случи, след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на зоната за свободно пътуване и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

„Първо трябва да укрепим защитата на границата и да имаме реален резултат – да намалеят мигрантите, които за пръв път се регистрират. Трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия не са изправни сами с процедурите за предоставяне на статут на бежанци. Това е правен въпрос, който трябва  да бъде решен на европейско ниво“, каза Нехамер на пресконференция в Елхово, където е разположен координационният център за видеонаблюдението на границата.

По думите му „България все още се нуждае от технически способности, защото има участъци по границата, които трябва да бъдат по добре обхванати от системата за наблюдение“.

Нехамер посочи, че с исканата от ЕК помощ България трябва да закупи по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол,  хеликоптери, високопроходими машини, техника за нощно виждане, инфрастрктура и други.

Президентът Румен Радев коментира, че е оптимист, че двете страни ще намерят решение в обозримо бъдеще, и каза, че ще поставя въпроса за Шенген на всяка среща на лидерите на ЕС, на която присъства. „Изправени сме пред мощна добре организирана мрежа за трафик на мигранти с центрове и клонове в различни държави от ЕС. Не малко от трафикантите, които залавяме у нас, са граждани на други държави-членки на ЕС“, заяви Радев. Той припомни, че България сама е построила ограда по границата с Турция. По продължение на цялата граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение.

„В рамките на само четири месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция“, каза държавният глава. Според него турския президент Реджеп Ердоган е поел ангажимент да охранява по-стриктно границата от турска страна.

Припомняме, че през декември м.г. Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск. Срещу присъединяването на България резерви има и Нидерландия, за това на дневен ред излезе и възможността за разделянето на двете балкански страни по пътя им към зоната за свободно пътуване.

В Австрия партиите не са на едно мнение за недопускането на двете страни, а предстоят и избори, което според двете балкански страни може да доведе до промяна на позицията на Виена.

Източник: mediapool