Японския духовен хилядолетен поклоннически маршрут разкрива фотоизложба в Казанлък

407

Света на древна Япония ще открият посетителите на фотоизложбата на Борислав Илиев, която ще бъде открита на 19 септември от 18:00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Експозицията, озаглавена „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage“, ще представи японския духовен хилядолетен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония – Kukai (Kobo Daishi 774 – 835), преди повече от 1200 години на остров Shikoku, най-малкия от 4-те основни острова на Япония.

Това е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 (Ry?zen-ji) и завършва в храм 88 (Okubo-ji), простиращ се на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku – Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa, и се извървява пеша за приблизително 55 дни.

Поклонниците и до ден днешен все още пътуват по стръмни планински пътеки, по дълги каменни пътища, през пасторална природа, покрай спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си, те срещнат други поклонници, пътуващи из Shikoku, и всички получават топло посрещане от местните жители благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство (Japan Heritage) и е японският еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Всички фотографии са отпечатани на красива и изящна, ръчно изработена японска хартия, наречена washi, процесът по създаване на която е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Галерията ще бъде декорирана с красиви, цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества денят на детето в Япония.

На изложбата за първи път в Казанлък ще бъде изложена и разказано на посетителите за японската камбана на мира, създадена от Chiyoji Nakagawa и дарена след края на Втората световна война на ООН в знак на единство и опазване на световния мир. Камбаната и днес се намира на входа на централата на ООН в Ню Йорк и се удря на 21 септември – Международен ден на мира. Камбаната е създадена от събрани монети от всички държави-членки на ООН, включително и 9 златни монети с облика на Дева Мария и Христос, дарени от папа Пий XII през 1951 година, като от метала, който остава, се отливат 150 броя по-малки камбани, които се даряват на 140 нации (САЩ, СССР, Китай, Франция, Австралия, Англия, на Ватикана и други). Посетителите ще имат възможността да ударят и чуят звука на японската камбана на мира.

Изложбата ще остане в Казанлък до 13 октомври т.г.

(СН)