Янилин Павлов: Модернизацията, която стартирахме, се случва за пръв път в „Брикел“

1865
Изпълнителният директор на "Брикел" ЕАД Янилин Павлов

 – Г-н Павлов, „Брикел“ обяви мащабна ремонтна програма. Може ли да обясните на по-достъпен език до какво ще доведе тя?

– На първо място искам да отбележа, че подобна модернизация се случва за първи път в такива мащаби. Няма да сгреша, ако кажа, че тя ще позволи на централата да направи реален рестарт и да поеме ход към декарбонизацията.

Затруднявам се да обясня на по-достъпен език всичко, включено в програмата, но да кажем, че ще намалим значително количеството пепели и използваното гориво – на този етап въглища, за всеки мегават произведена енергия. Смятам, че на първо време това ще бъде един осезаем резултат за хората.

 – Кога започнахте и кога планирате да свършите с инвестиционните дейности?

– Започнахме през септември 2022 година. Първи блок ще бъде завършен през първата половина на месец март, след което ще бъде включен в експлоатация.

До края на текущата година ще се извърши ремонт на още два блока в „Брикел“. До края на тази година планираме да завършим и втората сероочистваща инсталация. Цялата програма е с продължителност 4 години, защото обемът на дейности, които трябва да бъдат извършени, не е малък. Подобни сериозни модернизационни програми изискват плавност и прецизност.

 – Вярвате ли, че ще се справите с декарбонизацията?

– Много време мислихме как най-оптимално би могла да се реализира. Проучихме всякакви световни и най-вече европейски практики. „Брикел“ е уникална централа, която няма точен аналог, но това не означава, че не можем да се справим. Мисля, че накрая най-значим ще бъде факторът време, но, да, вярвам и работим, за да произвеждаме зелена енергия.

 – Да се върнем на ремонта – какви мероприятия сте предвидили, за да намалите запрашаването?

– Това са комплекс от мерки, не е едно съоръжение, което да се подмени или рехабилитира и да доведе до по-добър резултат. Нека не караме хората да вникват в спецификата на централата. Важно е, че в тази посока ще се направи максимално възможното като усилия. Времето ще покаже, че това не са просто обещания. Първата стъпка вече е направена.

 – Очаквате ли да срещнете подкрепа от хората в региона за запазване на централата?

– Ние такава подкрепа имаме. Разбираме, че хората искат да се съхрани това уникално предприятие и въобще целият комплекс „Марица изток“. Ние също разбираме своята отговорност да случим прехода.

Мисля, че сама няма да може да се справи нито една централа, защото се касае както за огромни инвестиции, така и за административни сложности, които бавят процесите по принцип. Хората обаче не само от региона, но и от цяла България разбраха, че това, за което се борим, не е частен, а национален интерес. Тази подкрепа може да бъде двигател на промените.