Юристи обявиха ученически конкурс за 140-годишнината на Търновската конституция

358
Оригиналът на Търновската конституция

Районен съд – Стара Загора, съвместно с Адвокатска колегия – Стара Загора, ЧСИ Иван Стръмски, ЧСИ Гергана Илчева, Юридически факултет при Бургаски свободен университет с подкрепата на Регионалното управление на образованието – Стара Загора, стартираха конкурс за есе и рисунка за учениците от училищата на територията на Област Стара Загора в следните категории:

– Възрастова група „четвърти – девети клас“ – конкурс за есе или рисунка на тема „140 години от приемането на Търновската конституция. Българското възраждане. Райна княгиня – първият знаменосец на свободна България. Значението на символите „Свобода или смърт“, извезани на знамето и ценностите, които възпитават“;

– Възрастова група „десети – дванадесети клас“ – конкурс за есе или рисунка на тема „140 години от приемането на Търновската конституция. Българското възраждане – ценностите, които създава и значението им за съвременна България. Зачитането на законите като морален избор“.

Създателите на най-важния нормативен акт след Освобождението на България от турско робство

Участниците могат да подават своите есета на електронен адрес konkurs@rs-stz.bg, а рисунките могат да се подават в регистратурата на Районен съд – Стара Загора, в Съдебната палата или да се изпращат на адрес: гр. Стара Загора, бул. „М. М. Кусев“ 33 – Районен съд – Стара Загора. Заедно с творбите участниците трябва да посочат и контакт за обратна връзка, както и класа, и училището, в което учат.

Крайна дата за подаване на творбите – 1 април.

Жури от съдии от Районен съд, художници и журналисти от града ще оценяват творбите.

Обявяване на отличилите се творби и награждаване на техните автори ще се състои в сградата на Съдебната палата в Стара Загора, зала No 7 на 16 април от 11:00 часа (в деня на отворените врати на Районен съд – Стара Загора) на церемония по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.

Всички рисунки, подадени за конкурса, ще бъдат подредени в специална галерия на страницата на Районен съд – Стара Загора, като ще бъде дадена възможност за гласуване за определяне на наградата на публиката.

Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет сайта на Районен съд – Стара Загора.

(СН)