Юрий Дачев събуди забравени емоции с филмите си за Николай Хайтов и Григор Вачков

161

Третият ден от „Златната липа“ беше денят на режисьора Юрий Дачев, който представи в салона на старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“ двата си последни документални филма „Хорото вътре в мен“ (2022), посветен на писателя Николай Хайтов, и „Лазар и Григор“ (2022), посветен на големия актьор Григор Вачков.

„Те са част от поредица документални филми, които реализирахме заедно с БНТ. Поредицата е посветена на портретирането на известни личности от българската култура“, обясни преди прожекциите Юрий Дачев. Той призна, че филмът за Хайтов му е донесъл най-странните усещания като автор досега. „Никога не ми се случвало толкова много хора да ме срещнат и да ми кажат, че хубаво съм направил филм за Хайтов и други, които ми звънят по телефона и ме критикуват, че съм направил филм за него. Това означава, че Хайтов продължава да живее и да вълнува българите. Във филма има кадри, които не са показвани повече от 30 години. „Хорото вътре в мен“ разказва не толкова за известните му произведения и за филмите, правени по тях, колкото за неговата публицистика – за неговите тревоги за България, за нашите връзки и разминавания със света, за природата, за Левски, за тревогата му за опазването на българския език. Мисля, че ако има писател, който по съвременните разбирания на българина да е народен писател, Хайтов е най-близо“, каза Юрий Дачев.

Вторият филм на режисьора „Лазар и Григор“ събира като в калейдоскоп част от живота на големия ни актьор Григор Вачков чрез една негова коронна роля – на Лазар от „Лазарица“. „Филмът показва неговите усилия, съмненията му, неговото бързане да свърши колкото се може повече на тази земя, защото той си отиде твърде млад – само на 47 години“, посочи Юрий Дачев.

Режисьорът призна, че е щастлив вече 10 години да е неизменен гост на кинофестивала „Златната липа“. „Тук съм от неговата „първа серия“, защото той е важен за всички нас – и зрители, и правещи кино, които бягаме от фестивалната суматоха и търсим едно по-задълбочено общуване с киното. Благодаря на Стара Загора и на Магдалена Ралчева за това прекрасно събитие“, заключи Юрий Дачев.

(СН)