Шефът на фонд „Култура“ за проекта с гей партито: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!

139

„2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци“. Това коментира изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев по повод скандала с провеждането на парти в центъра на столицата с т.нар. „драг кралици“ – мъже, които влизат в провокативни женски образи. Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете.

В интернет вече изтекоха записи от вулгарното шоу, като финансирането за него е дошло от Национален фонд „Култура“, чийто принципал е Министерството на културата. Над 90 хил. лева са отпуснатите по проекта, с който е кандидатствал миналата година организатора на проявата – фондация „Сингъл Степ“. Парите са дадени по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ в категорията „Културно предприемачество“.

Недоволството в социалните мрежи е голямо, а от Министерството на културата обявиха, че започват проверка, за да се види дали целесъобразно е изразходвано отпуснатото финансиране на „проекта с присъстващ хазартен елемент“. Самото събитие беше анонсирано във Фейсбук като „Бинго за лица над 18 години“.

Драгунчев отказа да окачестви по определен начин изтеклите в интернет клипове с думите: „Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации“.

Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете. „Разписваме всички тези неща в програмите, но има и правила, които трябва да се спазват. Ако бъде установено нарушение, ще се предприемат съответните мерки. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с разваляне на договора, и връщане на цялата субсидия. Тогава средствата се предоставят на следващи бенефициенти“, настоя той.

Драгунчев не се притеснява от разпоредената от Министерството на културата проверка по случая: „Аз също съм инициирал вътрешна проверка. От септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК. От началото на тази година вече имаме шест, които не са изпълнили заложените в проектните предложения дейности, или не ги изпълняват във вида, в който са ги предложили. В зависимост от нарушението, предприемаме различни действия. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази“.

Проверката ще бъде готова към края на седмицата, обясни още директорът на НФК: „Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е свързан и с изборите“.

Такава всъщност е поръчана още през февруари. „Има антикорупционни правила и такива за вътрешния ред на НФК“, настоя той.

Правилата предвиждат извършването на проверки на проекти на случаен принцип. „Проверяваме организации, които са били повече финансирани от нас. Всички проекти, които кандидатстват към НФК трябва да изпълнят технически изисквания, свързани с много детайлно описание на това какво ще се прави, как ще бъде разположено във времето и кой ще го изпълнява“, разясни още Драгунчев.

„Когато имаме готов резултат от мониторинга, ще знаем има ли съответствие между това, което е подадено като проектно предложение и това, което виждаме като дейности“, ностоя той.

Драгунчев напомни ,че администрацията на НФК, която управлява, не се занимава с художествената страна на проектите: „НФК наема външни експерти, които да правят тази оценка. Да са независими и специалисти в конкретната област“.

Спорният проект е подаден към НФК на 4 май 2022 г. и финално е одобрен на 24 август, обясни още той. Според отчета на фонд „Култура“, публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата „Сингъл Степ“ ЕООД, която представлява организацията The Steps.

В материала е използвана информация от dariknews, БТА и glasove.com