Шефът на НСО ген. Станчев подаде оставка

37
Ген. Красимир Стойчев

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.

Това заявява ген. Красимир Станчев в изявление до медиите, с което откликва на призивите да се оттегли и критиките от последните дни спрямо службата. Неговата оставка само днес бе поискана – от премиера Бойко Борисов, от ПГ на ГЕРБ и накрая и от президента Румен Радев. Причината, според Радев е свързана с ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“, за което стана публично известно след посещението на съпредседателя на ДБ Христо Иванов там.

Генерал Станчев посочва, че винаги се е водел от разбирането за безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за НСО и правилника за неговото прилагане, като винаги е отклонявал всеки опит за политическо въздействия върху службата, която е ръководил. През изминалите дни и седмици името на НСО, на служители на НСО и лично неговото име многократно обаче са били замесени в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес.

Генерал Станчев припомня, че открито е призовал след встъпването си в длъжност на 30 септември 2019 година да се направят промени в Закона за НСО, за да може службата да стане по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба.

Затова е сега подчертава, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.

„С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт“, се казва още в изявлението на ген. Красимир Станчев.

Към момента не е известно дали са уволнение служителите от НСО полугали българския флаг. Без отговор е и въпросът, защо са охранявали имота на Доган.