Чумата настъпва към Старозагорско

1187

90% от домашните прасета в проверените от ОДБХ – Стара Загора, села са заклани от стопаните им

В Пловдивска област, съседна на Старозагорска, вече е регистриран случай на африканска чума по свинете. В 20-километровата зона от промишления комплекс в Белозем (Пловдивско) попадат 4 села от Старозагорска област – Оризово, Гранит, Плодовитово и Опълченец, в община Братя Даскалови. Там обаче, за разлика от други райони на страната, стопаните на домашни прасета са проявили разбиране и вече са ги заклали, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Стара Загора, д-р Дамян Миков.

Той припомни, че проверките в т.нар. „заден двор“ в Старозагорска област са започнали на 5 август, като приоритетни са били селата, които попадат в зоната на големите свинекомлекси в областта, отглеждащи над 100 000 прасета. „От проверените до сега 20 населени места 90% от прасетата са изклани от стопаните им. Местните хора проявяват разбиране въпреки провокациите“, коментира д-р Миков. По думите му агресивно настроени са били единствено собствениците на свине майки, които извършват нерегламентирана търговия с животни.

„Проверките продължават. Няма да остане нито едно населено място и нито един двор в Старозагорска област, които няма да бъдат проверени“, увери директорът на ОДБХ. Той подчерта, че изключително важна е помощта на кметовете на населените места. Към момента някои от тях проявявали пасивност с цел запазване на политическата си стабилност предвид предстоящите местни избори.

Лансираната по време на брифинг в Стара Загора версия от депутата на БСП Драгомир Стойнев, че държавата не е уведомила българските граждани за опасността от настъпваща африканска чума по свинете (АСЧ), не отговаря на истината. Медията ни припомня, че първият регистриран случай у нас бе в края на август 2018 г. и още на 4 септември същата година Областната епизоотична комисия – Стара Загора, излезе с решение кметовете и кметските наместници на 35 села в Старозагорска област, които попадат в 10-километровата зона около промишлените свиневъдни обекти, съвместно с практикуващите ветеринарни лекари да започват разяснителна дейност по прилагане на изискванията, описани в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Домашните прасета бяха повсеместно изклани за Коледа, но тази година, при закупуването на нови, болшинството от стопаните не ги регистрираха в ОДБХ въпреки периодично течащата по медиите информация за усложняваща се епизоотична обстановка във връзка с чумата. А през последния месец олицетворението на българската съвест – Фейсбук, направи всичко възможно да подпали бунтове в отделни региони на страната противно на призивите на ветеринарните лекари, включително и тези, които не са служители на Агенцията по безопасност на храните.

Според д-р Дамян Миков, въпреки провокациите, сега 90% от собствениците на прасета в проверените села в Старозагорско са разбрали сериозността на заболяването, за което няма нито лек, нито ваксина и сами са изклали животните си.

Факсимиле от публикацията на „Старозагорски новини“ на 04.09.2018 г. Подобна информация беше публикувана и в редица други медии

На въпрос на медията ни какво ще се случи с онези собственици на животни – основно на свине майки, които откажат да ги заколят, д-р Дамян Миков заяви: „Ние не сме сатрапи – не искаме да убиваме животни. Ние обясняваме на хората какви са последиците от разпространение на чумата, даваме им шанс сами да ги заколят и да приберат продукцията си, съобразяваме се с тях, даваме им отсрочка. Но законът си е закон. Не можем да рискуваме стотици хиляди прасета от промишлените свинекомплекси и да оставим България без прясно месо заради нечий личен интерес“.

По последна информация огнищата на свинска чума по свинете в България вече са над 30, а засегнатите животни – 126 000.

По данни на Българския ветеринарен съюз до сега в съседна Румъния заради чумата са унищожени над 400 000 прасета.

Йовка НИКОЛОВА