Чуждестранни студенти от 33 държави ще се обучават тази година в Тракийски университет – Стара Загора

1154
Официалното откриване на новата академична година в Тракийски университет - Стара Загора

Университет, станал символ на модерното обучение и наука, на имидж и конкурентоспособност откри днес новата си академична година в присъствието на ръководители на почти всички държавни и местни институции в Стара Загора, на православието и армията. Да поздравят 9000-те студенти и техните преподаватели в Тракийския университет бяха дошли зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, бивши ректори и декани, учени от Япония, представители на бизнеса и банковото дело.

„Бъдете горди и знайте, че нашият Тракийски университет е в топ 6 по рейтинг от всички 52 университета в страната с висока акредитация – 9.20 по десетобалната скала в България. Единствен в България, който обучава във всичките 4 основни области на образованието – природни, технически, хуманитарни и социални науки. Който е в топ 10 за научни постижения за 2017 г., в топ 3 за мобилности по програма „Еразъм +“, с 1000 студенти с постижения и 12 патента на наши учени за последните 5 години. Един от малкото водещи университети с разгърната студентска спортна и художествена дейност. С една от най-големите учебни и научно-експериментални бази – 20 корпуса, 100 000 кв. м площ за обучение и наука. Единственият университет в страната със 100% осигурени общежития за своите студенти. Със собствени бази за практическо обучение – университетска болница, ветеринарно-медицински клиники, учебно-опитно стопанство, специализирани кабинети, центрове и много модерни лаборатории“, акцентира в обръщението си към студентите ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин. С нескрита гордост той припомни, че много от бившите студенти на старозагорската Алма матер са посланици, министри, депутати, видни учени, бизнесмени и политици.

Част от официалните гости бяха сред студентите по време на тържествената церемония

Новоприетите студенти тази година са 1224, които ще се обучават по 33 специалности. Да завършат висшето си образование в Тракийски университет са избрали и младежи от 33 страни от четири континента – Европа, Африка, Азия и Америка. Бакалавърските, магистърските и докторантските програми са над 180, като тази година са открити една нова специалност и три нови магистърски програми.

„Точно от Стара Загора – древна, красива и млада, най-добрия град за живеене в страната, от ТрУ – университета на бъдещето, започва Вашият самостоятелен голям път към професията, житейското щастие и успех. На всички сърдечно желая спорна и удовлетворяваща академична година“, пожела проф. Въшин.

В приветствието си кметът Живко Тодоров увери академичната общност, че винаги може да разчита на подкрепата на Община Стара Загора. „Тракийският университет е с много традиции, с прекрасни преподаватели и много хубава база, която непрекъснато се подобрява благодарение на ръководството. Каквото е необходимо, ще бъде направено, за да бъдат подобрявани условията, в които учите и добивате знания. Пожелавам Ви да се забавлявате и да учите през годината. А Вашите преподаватели да Ви помагат, защото в днешно време младите хора имат нужда от малко помощ, с останалото сами ще се правят“, каза още Живко Тодоров.

Малко преди да прозвучи студентският химн, абсолвентка от Тракийския университет предаде ключа на знанието на първокурсничка от Медицински факултет.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА