Чудомировите празници в Павел баня започват утре

145

От утре (21 март) започват Чудомировите празници в община Павел баня, които ще бъдат открити със срещата на минало и настояще в интерактивния исторически център. В 13:30 часа НЧ „Напред – 1903“ в града ще бъде домакин на Чудомировите герои и учениците от местните училища. Вечерта в 18:00 часа на сцената в читалището ще гостува театралната постановка на Драматичен театър – Търговище, „Под масата“ с участието на Васил Драганов, Божидар Попчев и Любомира Стефанова.

На 23 март в 14:00 часа площадното пространство пред къща-музей „Чудомир“ в с. Турия ще се изпълни с Чудомировите герои, в които се очаква да се превъплатят децата от общинските училища в Павел баня и съседните общини.

Кулминацията на празниците е в петък – 24 март, в с. Турия. Местното читалище „Чудомир“ ще представи спектакъла „Заговяване“, в който е вплетена вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона.

На следващия ден – събота (25 март), ще се проведе Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“. Очаква се участие в него да вземат над 30 кукерски състава от цялата страна. Събитието ще започне в 10:00 часа на площада в селото на Чудомир. Самото състезателно дефиле е насрочено за 10:15 часа, а в 14:00 часа ще бъдат обявени и наградени победителите в „Старци в Турия“.

(СН)