Чинията на Бузлуджа вече е със статут на недвижима културна ценност с национално значение

482

Днес на експертен съвет към министъра на културата – СЕСОНКЦ (Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности), бе решено Дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата (и не само) в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

В заседанието, свикано със заповед на културния министър, от страна на Община Казанлък участие взеха главният архитект Георги Стоев и директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство, чието възстановяване предстои.

Медията ни припомня, че Дом-паметникът на връх Бузлуджа, създаден навремето да увековечи величията на БКП, по време на първото правителство на Бойко Борисов беше дарен на БСП, чийто лидер тогава беше Сергей Станишев. След близо година умуване и десетки лансирани в публичното пространство идеи партията-столетница се отказа от своя мастодонт, който по време на демократичните промени беше ограбен до шушка.

Впоследствие се яви една амбициозна архитектка – Дора Илиева, с нейния проект за спасяването на паметника, която успя да привлече средства от световна организация, с които бяха възстановени част от мозайките в него. Основният й принос обаче бе в това да спаси това „противоречиво“ културно наследство за България като туристическа дестинация, невероятен интерес към който проявяват западните туристи. Идея, която беше подкрепена от кмета на Казанлък Галина Стоянова и тогавашния областен управител Гергана Микова, които направиха постъпки към Министерството на културата паметникът да получи статут на културна ценност. Което от днес е факт.

(СН)