Център за експериментално куклено изкуство предстои да бъде създаден в Стара Загора

154
Участниците в срещата в МК

За целта ще бъде обявен международен архитектурен конкурс, съдействие за което беше поискано от Министерството на културата

Провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща вчера в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник-министърът Марина Василева. В екипа на организаторите на конкурса са още архитектът Явор Панев и юристката Цвета Йоцова. В разговора бяха обсъдени възможностите за подкрепа от страна на министерството.

„Основната цел на срещата е да получим от Министерството на културата съгласуване за това, което искаме да направим като Държавен куклен театър. Ако проектът бъде осъществен, Центърът ще се превърне в духовно средище за целия град. На 10 април 2023 г. ще обявим официално проекта, а на 27 юли ще бъдат обявени резултатите“, разясни идеята Дарин Петков.

„За краткия хоризонт, който имам като заместник-министър на културата, искам да помогна да се случват хубави и полезни неща за сценично-художествените изкуства в България. Вашата идея има сериозен потенциал и имате моята подкрепа“, заяви Марина Василева. Организаторите на конкурса декларираха, че той ще бъде проведен по възможно най-прозрачния начин, като за тази цел участниците ще бъдат анонимни, а журито ще бъде официално обявено. От Държавния куклен театър в Стара Загора възнамеряват да поканят за участие в конкурса архитекти от цял свят, които да се включат в създаването на Център за експериментално куклено изкуство. Конкурсът цели да бъде избран най-вдъхновеният и в същото време най-подходящ проект за нов център, който ще допълни дейностите и функциите на вече съществуващата сграда на Кукления театър в Стара Загора.

(СН)