Цацаров и МВР отричат поръчкови действия на задържаните в Несебър кандидати за местна власт

26

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов отхвърлиха обвиненията на БСП, че арестите на кмета на Несебър и още четирима кандидати за общински съветници са поръчкови действия в услуга на ГЕРБ, предаде mediapool.

Несебърският кмет Николай Димитров, който сега се кандидатира за нов мандат с подкрепата на БСП, бе задържан във вторник по подозрения за купуване на гласове. Адвокатът му съобщи, че вече му е предявено обвинение за ръководител на организирана престъпна група. Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение за ареста на несебърския кмет и на четиримата кандидати за общински съветници, тъй като по време на кампания те имат имунитет и съгласието на ЦИК е задължително.

Във вторник вечерта от БСП обвиниха МВР, че се арестуват само противници на ГЕРБ, а по техни сигнали за нередности се мълчи „оглушително“.

„Няма нито едно „профилактиране“ на ръководители или кандидати на ГЕРБ, което на фона на кампаниите в Русе, Созопол, Горна Оряховица не прилича на случайност, а на протекция. Институциите си затварят очите за силовите действията на управляващите в общини като Септември, Бяла Слатина, Смолян. Хора с влязла в сила присъда, доказани сводници и лихвари се вихрят необезпокоявано като кандидати на управляващите“, се казва в декларацията на БСП.

Днес вътрешният министър Младен Маринов отрече да се действа избирателно. Той заяви, че се проверява всеки сигнал, но МВР не е длъжно да казва какво прави, освен ако няма засилен медиен и обществен интерес.

С наближаването на изборите, сигналите за нарушения зачестяват, каза още Маринов и добави:

„Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен“.

Акцията бе защитена и от главния прокурор Сотир Цацаров. Той подчерта, че арестите са станали с разрешението на ЦИК и те не пречат на кандидатите, т.е. за тях може да се гласува, въпреки че са арестувани.