Христо Панчугов: И до днес не става ясно как изглежда промяната

635
Политологът Христо Панчугов

Казусът с машините за гласуване заплашва да подкопае легитимността на политическата ни система, обяви в коментар за „Старозагорски новини“ политологът и преподавател в НБУ

– Г-н Панчугов, на 11 юни стартира втората от началото на годината предизборна кампания, след неуспешния опит за създаване на правителство в 45-о Народно събрание. В какво състояние се намира българското общество месец преди вота?

– Намираме се в ситуация на несигурност. Парламентът и политическите партии не можаха да дадат отговор на важните въпроси, засягащи българското общество. Това служебно правителство продължава тази линия. Да, виждаме, че ежедневно се изнасят разкрития за корупция на отминалите управляващи, което поражда съвсем логично серия от конфликти. Ставаме свидетели на скандал след скандал, но това не носи никаква гаранция за българското общество, че ще получи отговор на въпросите, които задаваше чрез протестите през миналата година. Не става ясно и до днес как изглежда промяната. По какъв начин ще се създаде алтернативен политически модел, който да възстанови институционалността в страната и да върне доверието на гражданите в политиката като цяло. Предстоящата предизборна кампания не дава усещането, че ще начертае такъв алтернативен модел, а това е най-належащият въпрос.

– Насочихте вниманието към работата на служебния кабинет през този един месец, в който той на практика ръководи страната. През тези 30 дни почти ежедневно ставаме свидетели на изсветляване на управленски решения на отминалото правителство на Бойко Борисов, за които се твърди, че представляват проява на корупция. До колко значима ще бъде ролята на кабинета, излъчен от Румен Радев, в задаването на тона на предизборната кампания?

– Служебното правителство вече има много сериозна роля за разгарянето на редица скандали, които уязвяват бившите управляващи от ГЕРБ. Време е обаче вече да започнем да виждаме реалните доказателства за корупционните практики, които се визират. Другият съществен момент е представяне на визията за реален изход от подобни съмнителни управленски действия, което означава да бъде представена самата промяна. Тук някои ще кажат с право, че служебният кабинет няма нито времето, нито пълната власт да реши натрупаните проблеми. Това безспорно е точно така, но все пак трябва да се даде рецептата. Интересен момент е, че с дейността си служебното правителство затвърждава две впечатления. От една страна за властващата корупция в страната и належащата нужда от промяна и друга, че този модел повече не може да продължава. Ако трябва да пречупим настоящата ситуация през призмата на електоралната подкрепа за отделните партии, то безспорно ставаме свидетели на едно втвърдяване на ядрата около партиите на протеста. „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ влязоха в предишния парламент именно защото бяха изразители на желанието за подобна промяна. Имаме обаче и насрещно действие, при което се консолидира подкрепата за ГЕРБ и дори за БСП. Важен в този случай е въпросът как перифериите, хората, които все още не са решили за кого да гласуват, ще упражнят своя вот и дали ще го направят. Подозирам, че в хода на кампанията служебният кабинет със своите послания ще повлияе точно на тези избиратели.

– Всъщност какви са електоралните трусове или промени, които тези съмнения за корупция носят след себе си? Ще оставят ли американските санкции ясна следа в предпочитанията на българския избирател?

– Неизбежно ще оставят. Това действие на американската страна неизменно променя поведението на голяма част от политическите играчи. Следователно това ще се трансформира и върху българския избирател. Подозирам, че не сме видели края на тази сага. Американските санкции са само началото на една поредица от събития по преместване на пластовете в българската политика. От днешна дата не бих се ангажирал с конкретна прогноза за тяхното измерение, но няма никакво съмнение, че те ще имат ефект.

– Да погледнем конкретно към политическото състезание. Кои ще са завързаните битки? Ще станем ли свидетели на размествания?

– Първата интересна битка е между ГЕРБ и Слави Трифонов. Част от социологическите агенции вече разкриват сериозно свиване на разликата между двете формации. Първият голям въпрос е дали „Има такъв народ“ ще успее да се доближи и дори да изпревари ГЕРБ. Това е нещо, което ще проследим внимателно в рамките на кампанията. Другият съществен момент, който се пропуска, докато се вторачваме в третата, четвъртата и петата позиция, около които гравитират БСП, „Демократична България“ и ДПС, е свързан с възможността коалицията на ВМРО, НФСБ и „Воля“ на Веселин Марешки да прескочи 4% бариера. Имайки предвид колко инструментално и математически, а не идеологически бе съставено това обединение, аз лично оставам по-скоро скептичен към възможността те да влязат в следващия парламент. Третият важен развой, който очаква своята развръзка, е свързан с резултата на проекта на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“. Струва ми се, че парламентарната комисия, която разследваше предишното управление, създаде известна основа за това обединение. От друга страна обаче не изключвам част от протестния вот зад Мая Манолова да се насочи към другите два субекта. Ако добавим и неизвестността около избирателната активност на 11 юли, имам своите съмнения, че „Изправи се! Мутри вън!“ ще бъдат на ръба.

– Изразихте скептицизъм, че „инструменталното обединение“ между ВМРО, НФСБ и „Воля“ на Веселин Марешки няма да успее да прескочи 4% бариера и ще остане извън следващия парламент. Казвате това на фона на разразилия се скандал около изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, ако то действително е предадено точно, при срещата му с турския президент Ердоган. Не е ли това удобна възможност, на футболен жаргон – лесна топка, именно за тези три формации, които биха могли да я развият в предстоящата предизборна кампания?

– Това е топка, която те трябва да тупат през целия следващ месец до парламентарните избори на 11 юли, за да привлекат допълнителен вот за себе си. Истината е, че това е твърде дълго време, а политическата обстановка е изключително динамична. Това, което днес е представлявало някаква тема за някаква част от обществото, утре престава да бъде от значение за всички. Отново ще кажа, че въпросителните около тази коалиция са страшно много. Виждаме присъствието на едно място на Веселин Марешки, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Не е ясно каква е оценката на ВМРО, НФСБ и „Воля“ за предишното управление. От друга страна не трябва да забравяме, че избирателите им вече са ги видели да остават извън парламента, което е изключително демотивиращо, още повече че се случи само преди два месеца. Да не забравяме, че по същество в обществото няма положителна оценка за присъствието на ВМРО и НФСБ в предишното управление. Затова смятам, че нито посещението на Мустафа Карадайъ в Турция, нито позицията на България по отношение на Северна Македония ще донесат особен дивидент на това обединение.

– Г-н Панчугов, в 45-ия парламент станахме свидетели на светкавични промени в Изборния кодекс, които бяха оправдани с нуждата от по-честни избори. Беше въведено изцяло машинно гласуване, но днес виждаме, че неговото обезпечаване е под сериозна въпросителна, след като фирмата, която отговаря за доставката им, заяви два пъти по-висока цена, за да достави допълнителни 1500 машини. Задава ли се сложна изборна обстановка на 11 юли?

– Настоящата ситуация много ясно показва безумието, в което е поставена ЦИК и изобщо българската избирателна система, да бъде зависима от един външен доставчик, който може да си прави, каквото си иска. Това е заплаха за националната сигурност. Очевидно трябва да бъде преразгледан договорът със „Сиела Норма“. Истински не разбирам ситуацията. С една машина в секция ще са нужни няколко часа повече към изборния ден, за да упражнят правото си на глас близо 50% от хората по списък. Неизменно това ще доведе до опашки, конфликти и ситуации, които няма как да бъдат разрешени. Всичко това е резултат от необяснимото решение да бъде гласувано само машинно в определени секции. Когато законодателят твори безумия, няма как някой да ги реализира и то само в рамките на месец и половина. Опасявам се, че на фона на общата изнервеност, радикализация и разделение в обществото това ще създаде още един елемент за подкопаване на легитимността на политическата система у нас.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ